Kertészkedés Glasgow-ban? IGEN!

Sziasztok!Mind a ketten kertes házban nőttünk fel, ezért része volt az életünknek kert. 
Mikor kijöttünk ide Glasgow-ba, beletörődtünk, hogy lakást bérlünk, amihez ugye nem tartozik semmiféle zöld. 


Majd ideérkezésünktől számítva 5 hónap múlva, jöttem haza a munkából, és valamire figyelmes lettem a lakásunk mellett levő park bejárati ajtaján. Egy tájékoztató volt, ami arról szólt, hogy a helyi City Council jóvoltából kialakítottak egy nagy területet azok számára, akik szeretnének saját kis földet birtokolni. Egy E-mail cím volt megadva a hirdetésen, itthon írtunk is nekik. Megkérdeztük, mi is ez, hogy működik, mennyibe kerül, stb. A válasz annyi volt, hogy a hétvégén vasárnap menjünk ki a földre, és ott választ kapunk mindenre. Így is tettünk. Odaérve, egy hatalmas területet láttunk meg, kerítéssel körül véve. Azon belül sok kis földterület volt kialakítva. Egy kedves német nő vezetett minket körül a kis földrészek közt, közben elmesélt mindent.


El sem hittük akkor még, hogy mi lesz ebből, de belevágtunk. Kiválasztottunk egy nekünk tetsző kis földdarabot, aláírtunk egy kis formális szerződést, és attól a naptól kezdve földbirtokosok lettünk :D. Azért gondoltuk, hogy ezt megosszuk veletek, mert aki itt él kint, és esetleg nem tud erről, hiányzik neki az otthoni kert, bográcsozás élménye, napozás a fűben, veteményes gondozása, az tudja meg, lehetséges itt Glasgow- ban is. Lássuk akkor.

A Tudnivalók: Először is, akihez van a lakásához közel park, azon belül ilyen kialakított rész, annak ajánljuk. Illetve akinek van jogosítványa, annak nem lényeges annyira közel lenni hozzá. Hogy melyik parkokban biztosít ilyen lehetőséget a Glasgow City Council, azt az alábbi link-en tudjátok megnézni.http://www.glasgow.gov.uk/index.aspx?articleid=6071

Ha találtatok közeli Allotment-et, írjatok egy mail-t nekik (tpaa@live.co.uk), hogy időpontot tudjatok egyeztetni. Szükséges bejelentett lakcím. Bizonyíték, hogy fizetitek a council tax-et rendszeresen.

Az árakról: Nagyon meglepődtünk, hogy mennyire olcsó. Különböző nagyságú földterületek vannak, attól függ az ár is. 60-180 nm-ig terjednek a földek. Maximum a legnagyobb telekért 34.5 fontot kérnek el évente , tehát nem lehet mondani drágának, ha havi lebontásban nézzük. A legkisebb területért 24 fontot kérnek, ami havi 2 fontra jön ki! El sem hittük, hogy ennyiből megússzuk. De, ahogy Boborján mondaná, „Pedig DE”!

Vannak ezen felül kedvezmények az árakra vonatkozóan. Kedvezményes áron azok juthatnak ilyen földterülethez, akik bármiféle benefit-et kapnak rendszeresen (pl. munkanélküli segély) vagy nyugdíjasok, vagy diákok. A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy a legkisebb területet fél áron kaptuk meg. Tehát 12 font évente, vagyis egy font havonta! Csak néztünk. 

A helyszínen, a szerződés aláírása után ott kellett hagyni 10 font előleget, és 5 fontot a kulcsért, amivel be tudunk jutni magára a területre, illetve az azon levő kis „Shed"-be (sufni), amiben vannak a szerszámok, eszközök.


Eszközök: Minden megvan, ami kell a földműveléshez, ásó, gereblye, lombsöprű, minden. Kivéve egy dolgot, amit itt nem használnak, az a KAPA. Hihetetlen, hogy nem ismerik. Ezen meglepődtünk.

Vízellátás: Biztosítanak vizet, ez is benne van az árban.

A lényeg, hogy egy nap alatt szert tettünk egy kis földterületre. Ennek már lassan4 éve.
Megosztunk veletek minden élményünket, munkánkat képekkel, videókkal, hogy hova jutott ez a kis kert project. Az első két kép rögtön a szerződésírás után készült, amin szeretnénk bemutatkozni "személyesen" is!

A saját kert részünk Glasgow egyik parkjában
Én és a ketünk :D


Ruby a szerződássel pózol a kertünk előtt
Ruby a kert előtt szorongatja a szerződést :)


A második képhez segítségül hívtuk a Google maps-ot, illetve a google.com-ot, itt rá tudtok közelíteni a mi parkunkon levő „Allotment”-re.

https://plus.google.com/114984076721552658918/about?gl=hu&hl=hu

Aki pedig arra kíváncsi, hova jutottunk 4 év alatt, az ezen a linken keresztül megnézheti Várjuk a hozzászólásaitokat, kérdéseiteket, amihez nem szükséges regisztrálni, bejelentkezni, tehát szabadon kérdezhettek tőlünk, állunk rendelkezésetekre. 


Üdv innen a „Két Világ Közt”-ből,

Gabi és Rubi

Címkék: , , , , , ,