Lakáskereséshez és lakásbérléshez hasznos információk Glasgow-ban

Sziasztok!

Ahogy ígértük nektek, itt van a második része a lakáskereséses bejegyzésünknek, ami átlépte a 700 oldalmegjelenítést. Hurrá!!!


Lakáskeresés Glasgow-ban


Kis segítségnek szánjuk ezt is, hasznos részleteket szeretnénk leírni nektek, amik hétköznapinak és magától érthetőnek tűnhetnek, de nem biztos, hogy a lakás megnézésekkor eszünkbe jutnak. Akkor tehát lássuk:

A lakáson kívül

1: Mindenképpen az első találkozás előtt nézzétek meg, hogy mennyire van közel a városközponttól, hisz sok ügyintézést csak ott lehet lebonyolítani. Általában a nyugati rész a drágább, ezt is vegyétek figyelembe, lehet, hogy a keleti, déli és északi részen találtok hasonló jót, olcsóbbért, vagy ugyanannyiért nagyobbat. Ez itt is igaz, mint Budapesten.

2: Busz megközelíthetőség: 

Fontos, hogy "buszmegálló közelben” legyen, a taxi itt elég drága, és nagy ahhoz Glasgow, hogy gyalog akarjunk járkálni benne. A bicikli pedig nem biztonságos szakadó esőben... A busz társaságokról, árakról egy másik cikkben írunk nektek részletesen.

3: Zöld: 

Akinek fontos, hogy néha ki tudja nyújtózatni a végtagjait fák, bokrok között, az mindenképpen ellenőrizze le térképen, hogy a kiszemelt lakás közelében van-e park. Szerencsére, mivel iparváros Glasgow, igyekeztek sok parkot létesíteni. Nekünk nagyon szerencsénk van, a lakás mellett található egy hatalmas parkosított terület, ahol a kis kertünket gondozzuk. Szóval, akik kertes házban nőttek fel, ajánlott, de másnak is, akik szeretnek sétálgatni, levegőzni.

4: „Jó környék-e?”: 

Fontos ugyanis, ahogy megtudtuk, és láttuk is párszor, nem nagyon bírják a skótok a piát, és eléggé kötekedőek tudnak lenni. Amelyik lakás alatt van egy-két kocsma, igyekezzünk elkerülni.

5: Lépcsőház állapota: 

Megérkeztünk a lakás elé, és már csak a belépésre várunk. Mindenképp előnyös lehet megnézni a lépcsőház bejárati ajtaját, van-e rajta telefonos hívókészülék, az ablakai milyen állapotúak, stb. Miért mondjuk ezt? Akik olvasták az előző cikkünket (http://ketvilagkozt.blogspot.co.uk/2013/07/lakaskeresesunk-glasgow-ban.html), ők tudják, hogy az első megnézett lakás katasztrófa volt, amit már az utcáról is sejthettünk volna. Nem volt semmi a lépcsőház ajtaján (telefonos hívó, kilincs), a lépcsőház dohos szagú volt, és ha nem csintalan gyerekek dobálóztak az ablakokon keresztül, akkor még akár más veszélyes dolog okozta lyuk is lehetett ott (golyó). Szóval, veszélyesen nézett ki, jó, ha ezt is figyelitek, amikor mentek fel a lépcsőn.

6: „Földszintit Ne!”: 

Eddig egy lakásban voltunk, ahol földszinten laktak, de ha a többi is olyan, akkor nem ajánljuk. Többnyire régi építésűek a lakások (az átlagos árú lakbéres lakásokra gondolok, nem a drágákra), szóval nedvesek a falak, dohos szag van, nem durván, de akinek légúti megbetegedése van, mindenképp kerülje el. De akinek nincs, viszont nem szeretne azzá válni, ő is.
Nehezebb fűteni, ugyanis alsó hőszigetelés nincs (komoly, nem egy építkezési zsenik). Ezért, minimum első emeleti lakásokat keressetek inkább. Kis praktika, könnyebben fűthetőek, mivel alulról, oldalról, és felülről is melegíthetnek minket a szomszédok.

A lakáson belül:

Mindezek után, ha bejutottunk a bejárati ajtón, nézzük, mikre érdemes odafigyelni:

7: Padlószőnyeg, vagy parketta: 

Saját tapasztalat, nem mindenhol van így, de nálunk az egész lakás padlószőnyeges. Az előszoba, a nappali, és a háló. Igazából csak az előszobában zavar, képzeljük csak el, ha eső van, és saras a cipőnk, hogy megyünk be az előszobába. Megoldottuk valahogy, vettünk két lábtörlőt „sárgaköves út” célból, hogy eljuthassunk valahogy a cipőtartóig. Mindenkinek egyéni ízlés, mi inkább a parkettát javasoljuk. Könnyebb tisztítani, tisztán tartani.

8: Bútorozott vagy nem: 

A lakás leírásában nézzük meg, hogy bútorozott (furnished), bútorozatlan (unfurnished), vagy részben bútorozott (partly-furnished). Nem akar gondolom senki méregdrága bútorokkal berendezni egy lakást így kezdésnek. Kis tipp, hogy elkerüljük a meglepődést, hogy esetleg üres a lakás, amit megláttunk (a hírdetési képeken is csalhatnak, hogy régebbi, bútoros képeket tesznek fel).

9: Felszereltség: 

Szoktak alap felszerelést hagyni az előző lakók, illetve a tulaj vásárolni az új bérlőknek. Ezekre is jó, ha rákérdezünk, illetve megnézzük. Például porszívó, mikró, evőeszközök, ágy matrac, ágynemű/húzat, vasaló, vasaló deszka, stb...  Ezek is plusz költségek lehetnek.

10: Fűtés: Gáz, illetve villannyal való fűtés: 

Kinek mi, de árban nagy lehet a különbség. Nekünk sajnos, vagy nem sajnos, villanyfűtésünk van. Előny, hogy egybe lehet fizetni, hátrány, akárki akármit mond, szerintem drágább, mint a gáz. Érdemes megkérdezni, hogy melyik gáz szolgáltatóhoz tartozik a lakás, és a körülbelüli költséget is. Sok Cég felszámol díjat arra is, hogy egyáltalán van gáz és villanyóra. Erre is figyeljünk oda, amikor keresünk szolgáltatót

11: Csövek: 

Érdekesen hangozhat, de egy saját példával elmagyaráznám. 3. napunkat töltöttük a lakásunkban, amikor este 9 körül kopogást hallottunk. Egy férfi volt, persze nem ismertük. Elkezdett gyorsan (mily meglepő) beszélni, a párom annyit értett ki belőle, hogy "hagyjuk abba, mert folyik a víz a plafonjáról!" Fura volt, vissza is kérdeztünk, hogy jól értettük-e, végül kiderült, hogy csőtörésünk van, mert rég nem volt használva ez a lakás és erről elfelejtettek minket informálni. Mi nem is láttuk soha a csöveket a lakásba, mert be vannak építve, de megoldódott az ügy...  Szerencsére, mivel ügynökség által lakunk itt, ingyen megcsinálták, de két napig a fürdőszoba mosdójában mosogattunk. Kibírható, de kellemetlen.

12: Privát személytől, vagy ügynökségtől béreljünk: 

Mi az utóbbitól bérlünk, hátránya, hogy nem láttuk soha a tulajt személyesen, azt sem tudjuk, ki ő, és szinte lehetetlen elérni, ha valami kérdésünk lenne hozzá. Előnye, hogy kis plusz pénz ellenében (ami benne van a lakbérben persze, nem borítékos megoldásra gondolok :P), megoldják a kisebb problémákat, úgymond "ingyen" (mint pl. a csőtörést) hiszen az ügynökség kötelezi a tulajt a saját lakásának a megjavíttatására, vagy a meghibásodott eszközök kicserélésére. Tegyük fel, ha valaki egy magánszemélytől bérel, aki a bérlők hibájának fogja fel a kárt, és nem akarja kijavítani a hibát, akkor kialakulhat a rossz viszony a két fél között....

Viszont, a privát tulaj azért jobb, mert olcsóbb és nem feltétlenül kell neki biztosíték arról, hogy tudod-e fizetni a lakást rendszeresen (nem biztos hogy kér guarantor-t). Hátrány, hogy nem csinál meg minden papírmunkát helyetted, pl. neked kell utánajárni a dolgoknak, amit az ügynökség megtesz. Illetve nem csinálja meg ingyen, például a csőtörést a mi esetünkben (legalábbis mi így tudjuk). Ha bárki máshogy tudja ezt, írja meg, ebben nem vagyunk biztosak, ugyanis mi ügynökségtől bérlünk.

13: Kérdezzünk rá, hogy mennyi időn belül lehet beköltözni a lakásba, és milyen iratok kellenek hozzá pontosan. Mi ugye 5 nap helyett 2 hétig éltünk másnál a lakásra várva.

14: Végül kérdezzük meg, mennyit kell először fizetni. Általában egy hónap lakbért pluszban kérnek előre a legelső részletnél és valamennyi letétet (deposit). Plusz egy kicsi az ügynökségnek, papírmunka, amit fognak intézni nekünk, valamennyit a legtöbb ügynökség felszámol érte, főleg ha le kell ellenőrizniük a referenciáit a majdani bérlőknek... Szóval két havi lakbér, és ezek. Ezzel számoljunk.

14+1: Nehéz választ adniuk erre, de mégis, kérdezzünk rá a szomszédokra. Egyik ismerősünk, egy fiatal pár, most fog kiköltözni a lakásból, mert nem tudnak aludni a szomszédoktól egyik éjjel sem már több mint fél éve...

Most is szeretnénk elmondani, ezek saját vélemények, tapasztalatok, nem biztos, hogy mindenkinél ,minden ügynökségnél így van, szóval ne kövezzenek meg érte azok, akik már kint vannak, és másképp intéződtek a dolgaik.

Nagyjából ennyi, ha lesz még valami, mindenképp megírjuk nektek. Reméljük, hasznos infókkal lettetek gazdagabbak a kiköltözés/bérlés előtt. Legyen szép napotok, üdvözlünk innen titeket a Két Világ közt-ből,

Gabi és Ruby

Címkék: , , , , ,