Munkakeresés Glasgow-ban

Munka keresése Glasgow-ban


Tavaly szeptemberben úgy jöttünk ide ki Glasgow-ba, hogy nem volt konkrét munka. Rubi készült az egyetemi első évére, nekem meg állás után kellett néznem. Nagyon sok volt a kérdőjel még akkor, többek közt az is, hogy miből fogunk megélni. Az első két hétben, amíg a lakásbérlés intéződött (erről később egy cikkben), egy kedves magyar párnál „húztuk meg magunkat”, akikkel a mai napig is tartjuk a kapcsolatot. Mondhatni, ők a legjobb barátaink itt. Ők mondták, hogy ha nincs konkrét elképzelésem, kezdjem el körbejárni a munkaügynökségeket. Ugyanis itt több olyan „agency” van, akik kapcsolatban állnak gyárakkal, munkaadókkal, akik kimondottan „ügynökséges munkaerőt” keresnek. Ezeknél az ügynökségeknél be kell menni személyesen és regisztrálni kell. Leírok párat címmel együtt, amikbe én elmentem:

1: Allstaff Agency
Cím: 69 St.Vincent Street Glasgow G2 5TF, Egyesült Királyság
Tel: 0141 221 3923

2: Brightwork Glasgow
Cím: 211 St. Vincent Street, Glasgow, G2 5QY
Tel: 0141 272 8100

3: Maxwell Bruce Retruitment
Cím: 111 Union Street, Glasgow, G1 3TA
Tel: 0141 227 3953

4: Grapevine Recuitment
Cím: 125 Buchanan Street, Glasgow, G1 2JA

5: Jark
www.jark.co.uk
Cím: 144 St. Vincent Street
Tel: 0141 226 3122

6: PeopleForWork
Cím: 135-143 Bath Street, Glasgow, G2 2SX
Email: glasgow@peopleforwork.com

7 Search
Cím: 198 West George Street ,Glasgow
G2 2NR
Tel: 0141 272 7777
E-mail: glasgow@search.co.uk

Mivel már elmondtuk pár cikkben, itt is megemlítem, azt írom le, ami velem történt, ez nem szentírás. Csak, hogy elkerüljük a félreértéseket. Egy helyen foglalkoztak velem összesen, az pedig az Allstaff volt. Adtak egy regisztrációs lapot, jó sok oldalt, minden iratot kellett vinnem, kellet minden adat nekik. Érdemes az NI Number, a bankkártya ügyintézés , lakásszerzés után keresgélni, mert  ezeknek az adatai mind kellenek nekik.

Kitöltöttem mindent, odaadtam a recepciós nőnek és azt mondta, várjak kicsit, mindjárt jön valaki és meghallgat. 5 perc sem telt el, már jött egy kedves, 40 év körüli, szőke nő és bekísért az irodájába. Hamar rájöttem, hogy nem kérnek ilyen munkaközvetítőknél nagy angoltudást. Nekem se kellett félnem emiatt. Elmondtam, én mivel foglalkozom (szakács), kérdezte, hogy csak ilyen munkák érdekelnek-e, mondtam, hogy nem, bármi. Erre megkérdezte, hogy „holnap tudok dolgozni?”.

Csak néztem, erre nem számítottam. Mondtam, hogy persze. Odaadott egy kinyomtatott lapot a hely nevével, címével, hogy hova kell mennem, mit kell vinnem, mindent. (Érdemes egy acélbetétes munka bakancsot venni. De ezt elmondják majd, atól függ, milyen helyre küldenek).
Aznap este megnéztem neten az útvonalat, és másnap kezdtem is az első napomon itt Glasgow-ban. Nem tudom, hogy a többi ügynökség milyen munkaadókkal vannak kapcsolatban, de ez az AllStaff gyári munkákat ad legtöbbször, illetve egy –egy napos munkákat. Gyári munkán összesen a 11 hónap alatt 3-ban voltam.

Első helyem, amit meséltem, egy whisky gyár volt, ami export italokat címkézett fel zárjegyekkel.
Ez azt jelentette nálam, hogy egy futószalag oldalára kellett állnom (jó sok ember közé) és a kezemben levő zárjegyeket rá kellett ragasztanom az üvegek nyakára. Néha dísz dobozokba kellett tenni az üvegeket. Egyszerű munkának tűnik, de nagyon monoton, unalmas. Meg az egy helyben állás sem egy leányálom. Itt olyan 5 hónapot voltam szeptembertől decemberig. Azt kell még tudni az ügynökséges munkákról, hogy manapság nem állandóak, vagyis úgy vettük észre, meg mondták is a gyárakban, hogy kezd megtelítődni Glasgow a gyári munkákban.

Több itteni magyar ismerősöm 3- 4 éve érkeztek, akik szintén gyári munkákkal kezdtek. Őket egy idő után, fél év, vagy több, felvették oda szerződéssel, és az óta ott dolgoznak. Mostanában kevesebb a megrendelés a gyárakban, ami azt jelenti, hogy a nem szerződéses embereket, vagyis az ügynökségeseket a lazább napokra nem hívnak be. Ez az üzlet a gyáraknak, hogy „agency-seket” alkalmaznak. Ha nincs elég megrendelés, nem hívják őket be. Nálam novemberben volt 2 hét leállás, amikor nem hívtak sehova máshova. Több magyar ismerősöm járt így.

Másik, hogy a gyárak itt újévkor olyan márciusig amolyan „téli álmot” alszanak, nem nagyon van pörgés sehol. Akkor az ügynökségeseknek annyi. Én majdnem egy hónapot volta munka nélkül összesen ebben az időszakban. Ami elég sok, ha egy keresetből él meg két ember. Azóta viszont egy másik gyárban vagyok, jobb is, lazább is, emberségesebb is. De, itt is vannak néha havonta egy-két nap, amikor nem hívnak. Szóval nehezen lehet hosszú távra alapozni ilyen ügynökséges munkákkal.

Jó hír viszont, hogy ha az ember rendszeresen tud menni dolgozni, akkor röhögve megél belőle. Rendes szerződéses munkát lehet neten keresni, mi a gumtree-t ajánljuk, volt már, hogy behívtak onnan állás interjúra. Illetve, érdemes a nagy étterem láncok weboldalán keresztül regisztrálni. Ezek általánosságban ilyen 45 perces tesztkérdéses jelentkezések, szóval el lehet velük szórakozni sokat, de megéri ez is. Ilyenen keresztül sikerült ugyanis páromnak részmunkaidős munkát szerezni.

Remélem, tudtam segíteni ezzel a cikkel is, akik esetleg most akarnak munkát keresni, és nem tudják, hogy kezdjék.

Bármi kérdésetek van, tegyétek fel, szívesen válaszolunk.


Üdv innen, a Két világ Közt-ből:

Gabi és Rubi

Címkék: , , , , , ,