National Insurance Number - NINO

Sziasztok!

Mindig nagyon sokan kérdezik, hogy ha kijönnének Skóciába, milyen dolgokat érdemes már otthon elintézni, vagy mivel kell itt kezdeni az intézkedéseket. Mivel a két legfontosabb dolog az egészségügyi ellátás (bármilyen betegség vagy probléma fellépése végett), és a munkakeresés, ezért mai cikkünkben a National Insurance Number-ről fogjuk leírni Nektek a legfontosabb tudnivalókat.


NINO azaz National Insurance Number papírforma


Először, lássuk pontosan mi is az a National Insurance Number, avagy a NINO. Valójában ez egy 9 karakterből álló betű és számsor, ami két betűvel kezdődik, majd hat szám követi, és végül egy betű zárja. Ilyen sor  például a következő:  AB 12 34 56 C. A UK-n belül minden 16 éven felüli lakosnak rendelkeznie kell ezzel a számmal, ami szükséges a munkavállalás és az egészségügyi ellátás miatt is. Én rendeltetés szempontjából leginkább a Magyarországon használatos TB számhoz/kártyához tudnám hasonlítani, így könnyebb elképzelni. 

Viszont, amíg ezt a számot az itt született emberek automatikusan megkapják, addig a külföldről érkezőknek ezt a számot meg kell igényelni. Ezt sajnos otthonról nem lehet elintézni, viszont amint valaki megérkezik, érdemes az első teendők közé besorolni az igénylését. A folyamat szerencsére nagyon egyszerű, fel kell keresni a legközelebbi Job Centre-t vagy Job Centre Plus-t, ahol elmondjuk, kik vagyunk és miért jöttünk. Az ottani dolgozók tanácsolni fogják, hogy hívjuk fel az alábbi telefonszámot, és kérjünk interjú időpontot. 


Jobcentre Plus Jelentkezési Vonal:
Telephone: 0845 600 0643
Hétfőtől Péntekig: 08:00-18:00

Szerencsés esetben, felhívva a fenti számot, viszonylag hamar kapunk majd időpontot az interjúra, ahol pár alap kérdésre kell válaszolni és bebizonyítani a személyazonosságunkat. Általános kérdések, melyek fel szoktak merülni:

Az interjúra mindenféleképp vinni kell egy olyan okmányt, amit elfogadnak mint személyazonosságot bizonyító papírt, például: érvényes személyigazolvány vagy útlevél, érvényes jogosítvány vagy születési anyakönyvi kivonat. A legáltalánosabb az útlevél vagy a személyi, ezek bőven megteszik. Az interjú körülbelül 10 percbe telik, és egy központi Job Centre-ben szokott lezajlani. Idegeskedésre nincs semmi ok, az igényléseket mindig feldolgozzák, és amennyiben az adataink valósak, az igénylést elfogadják, és pár hét múlva kiküldik postán a NINO-t. Addigis, az interjú végén kézbe kapunk egy ideiglenes papírt, ami bizonyítja, hogy már megigényeltük a NINO-t, tehát ha hamarabb lenne munkánk, semmint National Insurance Number-ünk, akkor azt vihetjük mint hivatalos papírt az igazi megérkezéséig. 


Érdekesség, hogy nem fogunk egy kézben fogható kártyát kapni, mindössze csak egy hivatalos papírt, ami bizonyítja, hogy az a számunk ami. Állítólag, 2011-ig még lehetett kártyát kapni, de azóta nem állítanak ki ilyet, mindössze a számot kapják meg az igénylők, melyet a levél tartalmaz a hivatalos papíron. Amikor rákérdeztünk, hogy miért szűnt meg a kártya, azt a választ kaptuk, hogy többnyire elvesztették az emberek ezeket a kártyákat, és mivel mindig újra kellett gyártani őket, így semmi értelme nem lett egy idő után az egésznek, már csak a papírt küldik ki. Hát ez van :D 

A szám azért is ennyire fontos, mert minden munkavállaló személytől elkérik, amikor munkába áll, sőt amikor regisztrál a helyi GP-hez, (háziorvoshoz), akkor is szükséges bemutatnunk azt a regisztráláskor, szóval elkerülhetetlen az igénylés, minél hamarabb, annál jobb. Amennyiben további kérdések merülnek fel bennetek a témával kapcsolatban, ne féljetek feltenni őket Nekünk.

Üdvözlet a Két Világ Közt-ből:


Ruby és Gabi 


A hivatalos NINO igénylésről szóló weboldal elérhető a következő link megnyitásával: https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number      

Címkék: , , ,