Hogyan fogjunk buszt Glasgow-ban?

Sziasztok!


Buszfogás Skóciában


Elsőre furán hangozhat, hogy meg kell tanulni újra közlekedni, de hát a UK-ben nagyon sok dolog van másképp, mint ahogy Európa, vagy a világ többi részén. Ez alól nem kivétel a buszozás sem. Sokakkal előfordul, főleg amíg még "újak" kinn, hogy az általunk megszokott módon próbálkozunk felszállni a buszra külföldön is. Csak sajnos Glasgow-ban nem elég, ha a buszmegállóban kicsit előre lépünk, mint itthon. A kinti buszozásnak külön menete van, avagy szertartása...Mint ahogyan a Harry Potter könyvekben is, Harry  csakis a pálcája kinyújtásával tud felszállni a Kóbor Grimbuszra, hasonlóképp kell tenniük a skót "mugliknak" is... Kezünket egyenesen kinyújtjuk a nekünk megfelelő busz megállójában, jelezve a sofőrnek, hogy mi igenis fel szeretnénk szállni... Hosszan tartsuk kinyújtva a karunkat, mutatóujjunkat "pálcaként" használva, majd ha a busz elkezd indexelni, már biztosak lehetünk abban, hogy megfog állni, és leengedhetjük a kezünket. Ekkor feljuthatunk a buszra, többnyire sorba kell állnunk, mert ugye egy ajtó van csak a buszokon, az is csak elől a sofőrnél, ahol mindenki jegyet vásárol, vagy bemutatja a bérletét.

Amennyiben jegyet vásárolunk, pontosan kell bedobnunk a pénzt a kis dobozba, mert a legtöbb buszon nem adnak vissza (kivétel McGill's buszok). Ezért jobb előbb megtudni a pontos jegyárakat, vagy sok aprót váltani előre, hogy ne lehessen gond. Egy jegyvásárlás kb. úgy működik, hogy a sofőrnek megmondjuk az úti célunkat, a jegy típust, és az árát tőmondatokban. Például: City Centre, Single (ticket), 1.85. Természetesen, ha kérdésünk van, feltehetjük a sofőrnek, készséggel segít, csak ilyenkor feltartjuk a sort, és annál lassabban haladunk... A bérlet egyszerűbb, azt csak fel kell mutatni. 

Továbbá, érdekesség, hogy míg Budapesten ugye csak egy cég felelős a közlekedésért (BKK), addig Glasgow-ban több társaság is működik, szóval figyelni kell, mire szállunk fel. A busztársaságok a következők: First Group Plc, ők üzemeltetik a First buszokat, a McGill's, harmadik a City Sprinter. A társaságok különböző jegyárakkal, útvonalakkal rendelkeznek, szóval figyelni kell az útvonalak tervezésénél. Mi úgy gondoljuk, hogy a legtöbb busz járata talán a First-nek van, de ha valaki átakar járkálni más városokba, pl. Paisley-be, akkor McGill's a célszerűbb. Glasgow-n belül mi eddig még mindenhova eljutottunk a First járataival. 

Utunk végén a leszállásunkat hasonlóképp gombnyomással jelezzük, mint itthon, viszont itt is van egy különbség. Leszálláskor, minden utas megköszöni a sofőrnek a fuvart, aki ezt mosolyogva, bólintva viszonozza (már ha jó a kedve). Szóval az emberek egyesével köszönnek vagy köszönik meg az utat. A "Cheers (Driver)" fonetikusan "csíírz (dzsrájvá)",a Thanks (Driver) "tenksz dzsrájvá", Thank You "tánk jú/já" hallható a legtöbbször ilyenkor. Ez egyébként egy nagyon kedves gesztus szerintünk. 

Egyébként megfigyeltük, hogy kinn nagyon nagy tekintéllyel bírnak a buszsofőrök, nem csak emiatt a köszönés miatt, hanem úgy egyébként is. Ha bárkinek bármi problémája van más utasokkal vagy bármi egyébbel, a sofőr kiszáll a fülkéjéből, és leszállít bárkit akire panasz van. Volt olyan eset, amikor épp láttam, hogy egy ittas ember felszállt, megvette a jegyet, de valakinek problémája volt vele, a sofőrnek az emberek együttesen elkezdtek szólni hangosabban, hogy jöjjön, felállt a volán mögül, megállt a busszal, és leszállította az utast. Ezt a problémát 2 percen belül megoldotta, az utasok megnyugodtak, majd mentünk tovább. Egy hangos szó nem hangzott el, a buszsofőr a jelenlétével elérte a dolgot. 

Ha valakinek bármi kérdése lenne a témával kapcsolatban, írjon kommentet, szívesen válaszolunk. 

Minden jót, mindenkinek:

Ruby és Gabi  

Címkék: , , ,