Charity Shop-ok Glasgow-ban

Sziasztok!

Ma egy olyan dologról szeretnék írni Nektek, ami nekem kifejezetten tetszik itt Glasgow-ban: a charity shop-okról és hospice boltokról. A legelső ilyen bolt meglátogatása óta én teljesen beleszerettem ezekbe a "bazárokba", sőt, ahogy telik az idő, egyre jobban és jobban elvarázsolnak engem egy-egy jó vásárlás után. Sajnos otthon nem nagyon hallottam ilyen "jótékonysági" alapon működő boltokról, amit kifejezetten sajnálok, hiszen úgy gondolom, hogy otthon is sokaknak lehetne segíteni ezekkel. Na de lássuk is pontosan milyen boltok is ezek valójában?

Hospice bolt Glasgow-ban

Hogyan néznek ki és milyen a kínálat? 

Kezdjük ott, hogy képzeljetek el egy aranyos, nem túl kicsi, de nem is túl nagy boltot, ahol mindenféle dolog megtalálható: könyvek, CD-k, DVD-k, régi hanglemezek, mindenféle apróbb berendezési tárgyak, poharak, díszek, kisebb-nagyobb bútorok, elektronikus berendezések, ilyen-olyan ruhák, játékok, stb... A kínálat mindig változó, mondhatni, hogy szezonális a dolog, mikor-mi érkezik a boltba. Egyébként, a vásárlást ezekben a boltokban leginkább az izgalmas "kincskereséshez" lehetne hasonlítani, én legalábbis így érzek ilyenkor. A dolgok használtak, mégis teljesen jó állapotúak, úgy mondanám inkább, hogy ilyen "megunt" tárgyak, de nagyon sokszor el lehet csípni vadi új darabokat is.


St Margaret Hospice Boltja


Hogyan működnek? 

Ezek a charity shop-ok és hospice boltok úgy működnek, hogy legtöbbször az emberek beadják a már nem használt tárgyaikat, a megunt dolgaikat, így felajánlva ezeket jótékonysági célra. A boltok pedig olcsón, megpróbálják eladni ezeket, így bevételt szerezni és a bejövő pénzt bizonyos rászoruló embereknek adják, például szegény gyerekeknek, beteg rákos embereknek és így tovább... A működési elv tehát nagyon egyszerű, valójában mindenki boldog és jól jár, ahogy a szólás mondja: a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. Azok az emberek, akik egyébként is kidobnák a már megunt, vagy még addig nem is használt tárgyaikat, megszabadulhatnak ezektől úgy, hogy tudják, valakin/valakiken segítenek ezzel. Aki vásárol, az tudja, hogy a pénzét jó, nemes céllal költi el, és ráadásul olcsóbban beszerezhet dolgokat, mintsem tejes áron venné más boltokban. Mindezt pedig úgy, hogy közben egy harmadik csoport is jól jár, a rászorulók.Egy másik ilyen Hospice cég


Kiknek gyűjtenek, avagy kiket támogatnak a boltok? 

Nagyon sokrétű, hogy az adott boltok kiknek ajánlják fel a bejövő pénzt. A Barnrdo's Children nevű charity shop a nehéz helyzetben élő gyerekeknek segít, a British Heart Foundation a szívbeteg embereket támogatja, a St Margaret of Scotland Hospice a mindennapi életet megnehezítő betegségekkel élő embereket karolja fel. A Sense Scotland azokank segít, akik látás/hallás károsultak, vagy másféle fogyatékossággal élnek. Míg a The Salvation Army a munkanélküli, hajléktalan embereket és az újra egyesülő családokat segíti. Az Age Scotland az idős embereknek gyűjt pénzt, hogy megszépítse az életük mindennapjait, a Cancer Research UK és a Marie Curie Cancer Care a rákos betegségek kutatását és betegek segítését tűzte ki célul. Szóval amint látni, nagyon sok ilyen bolt és cég létezik már, különböző nemes célokkal. The British Heart Fundation


Szerintem ezen boltok működtetése, támogatása igazán szép és becsülendő dolog. Glasgow-ban a fent említett boltok elszórva mind megtalálhatók, van amelyikből több, van amelyikből kevesebb. Nagyon sok boltban még az eladók is önkéntesek, ezzel is hozzájárulva a nagyobb profit megszerzéséhez. Végül beraknék egy pár képet, hogy milyen dolgokat tudtunk eddig venni ezekből a boltokból. 


Harry Potter könyvek, egyiptomi csésze,társasjáték,gyertyatartó


Aki szeretné megosztani velünk a charity shop-os élményeit, az írjon nekünk nyugodtan ! :) 


Puszi mindenkinek:

Ruby és Gabi 

Címkék: , , ,