Halloween-i tökfaragás

Nem sokára itt a Halloween, és ez azt jelenti, hogy kicsik és nagyok együtt örülhetnek a sok finomságnak, csínynek, mókának és az elengedhetetlen Halloween-i töklámpásnak. Tavaly készítettük el mi is első közös töklámpásunkat, ami nem csak nagyon jó közös program volt, de egyben kihozta belőlünk a nem is olyan mélyen nyugvó gyermeki énünket. Szóval, mint ha csak tudtuk volna tavaly ilyenkor, hogy blogot fogunk indítani, részletesen lefényképeztük a tök faragás részleteit. Így be tudjuk mutatni Nektek, ha esetleg még nem próbáltátok volna... Természetesen, az idei művünket is meg fogjuk mutatni majd Nektek, de addig is egy kis kedvcsinálónak, lássuk mit műveltünk tavaly :P 

 Az első lépés lopj egy tököt :P Na jó csak vicceltem, vegyünk egyet. Mi közepes méretűt vettünk, az megfelelt a célnak, idén kisebbet szeretnénk a változatosság kedvéért. A nagyot azért nem ajánljuk, mert mikor már odajutottunk, hogy belül kivágtuk, már a közepe elkezdett rohadni és büdösödni. A vásárlás utáni első lépés a minta kiválasztása. Mi egy olyan oldalról választottunk mintát, ahol nagyon sok jó, különleges, egyedi ötlet van, szóval csak ajánlani tudjuk nektek: Különleges töklámpás minták weblap . Persze, nem kötelező innen választani, akinek van saját ötlete, válassza azt.

Lássuk az előkészületeket szépen sorban. Ha már megvan a minta, akkor a monitoron nagyítsuk fel/ kicsínyítsük le a mintát a tök mérethez képest. Tegyünk rá egy A4-es lapot a monitorra és rajzoljuk meg a körvonalakat, vagy nyomtassuk ki.  Mi az előzőt választottuk, de ha valaki még kreatívabb kedvében van, megrajzolhatja saját maga is a mintát. Majd vágjuk ki a mintát és ragasszuk rá a tökre celluxszal. 

A Halloween-i tökfaragás első lépése, hogy ráragasztjuk a mintát a tökre

Így kell kinéznie a ráragasztott mintának, figyeljünk arra, hogy hagyjunk a körvonal körül helyet. A megrajzolt minta körvonalát, sűrűn szúrkáljuk körbe tűvel. Így látható lesz majd a tökön is a minta.

Halloween-i töklámpás faragásának fontos lépése a minta felragasztása

Majd ha ez elkészült, kezdhetjük a kivágást. A tök tetején vágjunk egy kisebb kört, vékony élű késsel, a vastag élűvel megrepeszthetjük a tököt a körbevágásnál. 

A Halloween-i töklámpás tetejére kört vágunk

Itt jól látszik, hogy a kis tűszúrások mennyire látszanak közelről., és hogy éles vonalat alkotnak:

A kis tűszúrások éles vonalat képeznek a Halloween-i töklámpáson

 Kaparjuk ki a tök belsejét kanállal vagy villával amennyire csak tudjuk. Ha valaki szereti a tökmagot, akkor ne dobja ki, hanem mossa le őket, és szárítsa ki mind. Nagyon finomak megpörkölve!!! 

A Halloween-i töklámpást kikaparjuk


Majd jöhet a legizgalmasabb és egyben legnehezebb rész: a faragás. Továbbra is vékony pengéjű kést ajánlunk, ugyanis sok a kanyarulat és sarok, amit csak avval lehet szépen kivágni.  

A töklámpás faragása


Legyünk óvatosak, a kés sokszor megcsúszhat ha nedves a tök felülete!

Halloween-i tökfaragásnál óvatosnak kell lenni!


Érdemes a munkafelületet újságpapírral lefedni, így megspórolunk magunkak egy csomó utómunkálatot, mint takarítás. 


Halloween-i tökfaragás késsel

Íme a készülőfélben levő töklámpásunk :D 

Készül a Halloween-i töklámpás


ÉS ELKÉSZÜLT!!!!

Elkészült a Halloween-i töklámpás ijesztő mintával

Gyújtsunk meg egy kis mécsest, tegyük bele a töklámpásba, majd kapcsoljuk le a lámpát... Élvezzük munkánk gyümölcsét :D 

Halloween-i töklámpás a sötétben világít


Pont most akarunk elindulni megvenni az idei tököket, addig nézelődjetek az említett töklámpás oldalon, vagy írjatok nekünk ötleteket / tippeket, ha már ti is faragtatok töklámpást. Előre is mindenkinek jó Halloween-t :P 

Halloween-i töklámpás a sötétben kandalló tetején


Sziasztok!!!!!!

Ruby és Gabi :) 

Címkék: , , ,