Bonfire Night - Az örömtűz éjszakája

Sziasztok!


November 5. - Azon kívül, hogy nekünk ma van a hónapfordulónk, másoknak ez a nap egy átlagos napnak tűnhet, de nem az Egyesült Királyságban élők számára. Ugyanis ma éjjel az emberek egészen délutántól kezdve tűzijátékoznak, óriási tábortüzeket raknak, azokat körbe állva ünneplik a nekik "szent" napot. Mivel már másodszorra látjuk ezt a "jelenséget" itt Glasgow-ban, ezért egy kis kutatómunkát végeztünk. Miről is szól hát ez a nap pontosan? Most megtudhatjátok. 

Szóval történt egyszer 1605-ben, hogy Anglia királya ellen merényletet tervelt ki egy Guy Fawkes nevezetű lázadó. Egy kisebb csapatot toborzott maga köré, akikkel kiötlötték, hogy november 5-én, amikor a király megnyitja a londoni parlamenti gyűlést, felrobbantják az országházat a királlyal együtt. A terv szerint elhelyeztek számos puskaporos hordót azaz 36-ot a parlament bizonyos pontjaira, és vártak a király érkezésére. Úgy döntöttek, hogy Guy Fawkes lesz az aki majd meggyújtja a puskaport, előidézve a nagy robbanást, de tervük kudarcba fulladt. A csendőrség rátalált a puskaporos hordókra még a robbanás előtt, és még a helyszínen elfogták a tetteseket. Guy Fawkes-ot és társait elfogták, megkínozták és kivégezték. Így, hogy a király megmenekült, november 5-e ünnepnap lett. Továbbá elrendelte, hogy ezen a napon a tiszteletére hatalmas tűzeket rakjanak az emberek, és mindig emlékezzenek erre az esetre. Még egy kis versike is íródott e célból:


"Remember, remember,
The fifth of November
Gunpowder, treason, and plot
We see no reason why
Gunpowder treason
Should ever be forgot!"
A tűzijátékon és tábortüzeken kívül más szokások is fennmaradtak, amiket itt Skóciában is a mai napig tartanak. Először is, egy kisebb "majális" jellegű rendezvényt tartanak helyben készített ennivalóval és innivalóval, vannak programok, játékok és további szórakozási lehetőségek. Ugye, mivel mégis november van, és többnyire hidegek az éjszakák, az emberek meleg ennivalót készítenek a tűz segítségével. Általában fóliába tekert krumplit sütnek amit vajjal és sajttal töltenek meg, vagy meleg leveseket szürcsölgetnek. A gyerekek pillecukrot sütnek (marshmallow), vagy toffee apple-t esznek, ami karamellizált cukorba vagy csokiba mártott almát jelent. A fő attrakció természetesen a tűzijáték, amit mindenki izgatottan vár. Sokszor a tábortűzön elégetnek egy-egy Fawkes-ot jelképező bábut is.

Van még egy érdekes szokás, ami mára már elavult, de régen nagy múlttal rendelkezett ez pediga :"Penny for the Guy". Mivel a gyerekeknek nem volt miből vásárolniuk tűzijátékot, kitalálták, hogy varrnak maguknak egy saját babát, amit a háztartásban megtalálható dolgokból varrtak. Ezt az életnagyságú ember figurát kirakták az utcákra, "pénzt kéregetni", hogy vehessenek majd november 5-ére ők is petárdákat. Ugye ma már 18 év alattiak nem vásárolhatnak robbanószereket, régen nem létezett ilyen rendelet. Így a gyerekek is részt vehettek az utcai ünneplésben.

Persze a szépség mellett megvannak a veszélyei is a petárdázásnak és a tűzijátéknak. Kimutatások szerint, ezen a napon majdnem megháromszorozódnak a túzoltási riasztások. Szerencsére, ezzel mi még nem találkoztunk, pedig mind két alkalommal az utcán voltunk ezalatt az idő alatt. Egy-két felelőtlen fiatal persze mindig akad, akiknek véletlenül rossz irányba indul el a rakétája. Tavaly pont láttuk is hogy a velünk szembe levő háztömb egyik lakásának ablakát találta el, de nagyobb gond nem történt. Sőt, ma este is láttunk hasonlóan rossz irányba haladó fénygömböt, mikor nektek akartuk lefénkyépezni a tábortűzet, de az még a földön felrobbant. 

Itt van egy kis videó nektek a ma este látott tűzijátékról:
Mindenkinek szép napot kívánunk:


Gabi és Ruby

Címkék: , ,