Mit tudnak a külföldiek a magyarokról?

Sziasztok!

Sok skót ember Glasgow utcáin a városközpontbanKövetkező cikkünk egy igazi unicum lesz. Lassan másfél éve élünk itt Glasgow-ban, és ez idő alatt beszélgettünk jó sok külföldi emberrel. Természetesen szóba jön egy idő után Magyarország. Mindig nagyon kíváncsiak vagyunk a reakciókra, miket reagálnak a nemzetiségünkre. És azt kell, hogy mondjam, egyáltalán nem rosszakat tudnak rólunk, magyarokról. Sőt! Egész jól vannak informálva! Összegyűjtöttük a legjobbakat, legérdekesebbeket nektek. Nézzétek:


28 éves lengyel férfi: "Budapest a főváros. Szeged, Nyíregyháza, Balaton, Győr, Tisza..."

Meglepődtem, milyen sok várost ismer. Azt mondta, hogy sokat kellett tanulnia Magyarországról és megjegyezte.

Skót: "Nem tudok semmit, ne haragudj."

Skót középkorú: "Nektek van tengeretek, ugye?"
Mondtam neki, hogy sajnos csak volt, de van egy nagyon szép tavunk, a Balaton.

Skót 56 éves férfi:  "Gulash, és Stroganoff hátszínszelet isteni, kedvenc kajáim egyike."

Na, itt meglepődtem. Nem a gulyáson, hanem a stroganoff hátszínen. Életemben nem gondoltam volna, hogy egy skót mondjuk akár a hortobágyi palacsinta, vagy a paprikás krumpli helyett a stroganoff-ot mondja második ételnek. A nagyobb ledöbbenés azután jött, amikor az egyik kolleganőjét kérdezte meg, hogy mit tud magyarországról, és  ő is ugyanezt modta: "Stroganoff, and gulash". Nagyon érdekes!!!

Skót nő: "paprika"

Spanyol 30 éves házaspár: "Mindent paprikával esztek."

Lengyel 25 év körüli férfi: "Egy, kettó, haarom"

Glasgow-ban dolgozó szakács: "Egy mondatot tudok magyarul: Masnapos vagyok"

Litván középkorú nő: "picsába" (egy magyar kolleganője tanította neki :D

Skót férfi: "Gulash, jó kaja."

Skót 50-es férfi: "Mennyien vagytok, 2 millióan?"
Mert a skótok 5 millióan vannak, és gondolta, hogy ha alig tud valamit az országunkról, akkor valószínűleg kevesebben vagyunk náluk. Nézett nagy szemekkel, mikor mondtam, hogy 9-10 milliós ország vagyunk.

lengyel 20 év körüli nő: "Voltam a Balatonon nyaralni pár éve, nagyon szép volt, szerettem."

Skót nő: "Milyen nyelven beszélnek Magyarországon???"

Hallott beszélni engem egy másik magyarral, és egy lengyel szólt, hogy :  "Nem értek egy szót sem, amit mondotok, de nagyon bonyolultnak tűnik a magyar nyelv, az biztos."

Spanyol férfi: "Real-ba a Puskás nagyon jó volt, nagypapám mesélt róla sokat."

Skót pasi: rögtön a magyar foci és Puskás jutott eszébe. Kérdezte, hogy mi történt a magyar focival? :D 

40-es skót nő:  hallotta, hogy milyen szép Budapest, és hogy mennyi építészeti különlegesség van, amit nagyon meg szeretne nézni, mert imádja az építészetet és a művészeteket.

Rubi egyik kolléganője tudta, hogy Budapest két részre van osztva: Buda és Pest  :D

skót 30-as pasi: hallotta, milyen szép és szeretne elmenni valamelyik évben nyaralni Budapestre :)

skót kolléganő: "GULASH"

Szlovák 42 éves férfi: "Sziasztok","jó reggelt", lányocska", "piros", "söröcske", "borocska", "nem", "igen", "pálinka", a hét napjait is tudta. Magyar kollegái voltak Szlovákiában a vasutas társaságnál. Nagyon vicces magyarok lehettek, mert a legelső mondtata, amit tőlük tanult, ez volt: "Gyere kislány a kukoricásba b....ni" :D

skót, angol, olasz ... egyetemista csaj: "Budapest a főváros, ugye?"Szlovákkal való beszélgetés:

Én: Nektek van a borovicska, vagy a Becherovka?

Szlovák: a Borovicska. A tietek meg a pálinka.

ÉN: Igen :D:D:D Cseheké a beherovka, tietek a borovicska, mienk a pálinka, jó hármas:D
Szlovák: IGEN, jók vagyunk ;)

Elmentünk a mellettünk lévő uszodába szaunázni. A jakuzzi-ban ültünk, egyszer csak ránk köszön egy csávó magyarul, hogy: 'ti magyarok vagytok?". Mondtuk, hogy igen. Ő egy Szlovák volt, több éve él itt kint, és akkor épp hallott minket beszélni. Elkezdtünk kérdezősködni tőle. Meglepő mód nagyon jól beszélt a nyelvünkön. Természetesen hallatszott rajta, hogy töri, lassan mondja, nagyon gondolkozott pár szón, de nagyon jó volt hallani. Szóval, nem csak szavakat tett össze, rendesen beszélt, csak lassabban, hisz mint kiderült, régen gyakorolta a nyelvet.

Minden második idézet közé bele lehetett volna írni a paprikát és Puskást. Ezt a két dolgot tudja a legtöbb ember a világon (Itt Skóciában biztos). Eddig mi itt így vettük észre. Csak nem akartam  annyiszor ismételni magamat. A Rubik kockát nem mondta eddig senki sem, de volt, hogy mondtam én nekik. Utána mondták persze, hogy dejó játék, tök jó, hogy magyar, stb. Rendesek.

Semmi előítélet, vagy negatívum nem került elő, ami miatt esetleg szégyenkeznünk kellene. Amióta itt vagyunk, egyre inkább azt érezzük, nemhogy nem kell szégyenkeznünk, sőt. Nagyon sokszínű, kreatív és okos emberek a magyarok. A jelenlegi helyzetünk persze más kérdés, azzal nem lehet mit kezdeni, de ez tény, és jó érzéssel tölt el.

Ennyit mára. Reméljük, tetszettek ezek a kis idézetek nektek. Arra kérünk titeket, hogy ha volt valami hasonló élményetek, vagy idézet, amit mondanak rólunk a külföldiek, írjátok meg hozzászólásba. Továbbá szavazhattok a cikk alján, milyennek tartottátok ezt a kis írást.

Szép napot nektek, sziasztok!

Gabi és Ruby

Címkék: , ,