Glasgow People's Palace and Winter Gardens - avagy a nép palotája és téli kert I.

Sziasztok!


A mai napon, ismét Glasgow egyik látványosságáról írunk Nektek. Nem is húzom tovább a szót, vágjunk bele, hiszen sok érdekességet rejt ez a hely! A People's Palace azaz magyarul a "nép" avagy az "emberek palotája" 1898. január 22-én nyitotta meg kapuit abból a célból, hogy Glasgow keleti részén is legyen kultúrális központ az emberek számára, ne csak a belvárosban vagy a gazdagabb nyugati oldalon. Az épület maga nagyon különleges, hiszen az alsó szint egy múzeumi kiállítás, a felső szint egy galéria, majd az épület hátsó része egy egész nagy üvegházat is rejt, biztosítva azt, hogy mindenki találjon valami számára érdekeset. Glasgow egyik legrégebbi közterületén helyezkedik el, a Glasgow Green nevezetű parkban, a város keleti részében.


People's Palace
A nyitó ceremónián, Lord Rosebery kijelentette, hogy ez a hely "a képzelet és élvezetek palotája, ami ragaszkodást kelthet, otthont adhat a népnek, ahová emlékek fűzik majd az embereket". Ez a mondat azért is fontos, mert rávilágít a múzeumi kiállítás témájára: a hely nem csak Glasgow történelmét hanem a glasgowi emberek életét és mindennapjait mutatja be 1750-től napjainkig. Mondhatni, egy társadalom történeti kiállításnak ad otthont az épület, ami felöleli a nagyobb történelmi eseményeket és azt, hogy a glasgowi emberek hogyan birkóztak meg a lemúlt korok nehézségeivel. Ami még fontosabb, Lord Rosebery azt is tisztázta, hogy ez a hely "örökkön örökké nyitva áll majd az emberek előtt".  

People's Palace bejárata
A látványos épület előtt, egy pompás szökőkutat találhatunk. A Doulton Fountain a világ legnagyobb terrakotta szökőkútja, amit 1888-ban ajándékoztak a városnak. A szökőkút 14 méter magas, és 21 méteres alappal büszkélkedhet. A Doulton Fountain a hatalmas és dicső Brit Birodalmat jelképezi, amely megemlékezik Viktória királynő arany jubileumáról és a nagy brit hatalom különböző népcsoportjairól is: a kanadaiakról, az ausztrálokról, az indiaiakról, és a dél afrikai emberekről. Íme pár kép a szökőkútról:Majd a szökőkút díszítő elemei:

A csúcsdísz természetesen a királynő :D 
Végül pedig mutatnánk pár képet magáról a kiállításról: 


Reméljük, felkeltettük az érdeklődéseteket, a Téli kertről a következő bejegyzésben fogunk írni, hogy annak is jusson bőven hely :)

Aki esetleg további dolgokat szeretne megtudni a People's Palace-ről, itt a hivatalos weboldal is:

http://www.glasgowlife.org.uk/museums/peoples-palace/Pages/default.aspx#

Mindenkinek minden jót kívánunk:

Ruby és Gabi :) 

Címkék: , ,