A legjobb perec recept!!!

Sziasztok!


Házi sós perec
Házi perec


Legutóbb már írtam Nektek, hogy néha az embernek csak úgy hiányoznak az otthoni ízek. Ez legutóbb az isler esetében fordult elő velem, nem rég pedig a sós perecet kívántam meg. Valahogy csak úgy eszembe jutott, hogy otthon ha mentünk vásárba, állatkertbe, városligetbe, vagy simán pékségbe, mindig lehetett kapni sós perecet, és olyan jól esett... Főleg az a sós máz a tésztán... Mindig olyan finom volt, itt pedig nem nagyon lehet találni, mi eddig legalábbis nem láttunk olyan igazit. A LIDL-ben és a TESCO-ban árulnak ilyen német recept alapján készülő "pretzel"-t de az mákkal vagy bármi mással van megszórva, ami finom, de nem az igazi. Szóval úgy döntöttem, vadászok egy jó receptet és kipróbálom itthon. Lesz ami lesz :P 



Fura volt erre vetemedni, mivel Magyarországon sem általános, hogy az ember otthon süt perecet. Mindig mindenki tudja, hogy hol vehet, ha akar, de készíteni senkinek nem jut eszébe. Én legalábbis így érzem, javítsatok ki ha tévedek :). A mi családunkban sokszor volt sütés, főleg nagymamáimmal, de péktermékeket többnyire vettünk. Így hát a perec kimaradt a repertoárból. Most leírom nektek, hogy mit hogy csináltam, fényképekkel együtt lépésről lépésre, mert eddig már kétszer készítettem az elmúlt 2 hétben, olyan sikeres volt. :) Meglepő módon, hihetetlenül egyszerű elkészíteni, és nagyon olcsó is. Szinte semmi költséges dolog nem kell bele, csak olyanok, amik valószínű amúgy is vannak otthon. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a perecet, és kíváncsi rá, hogy miből készül rá az a nyúlós cucc, amit mindenki annyira szeret :D 

Hozzávalók 
a tésztához:

-50 dkg liszt
-2,5 dl tej (ha esetleg valakinek nincs ennyi, akkor csinálhatja fele tej fele víz arányban úgy is sikerült)
-2,5 dkg élesztő vagy 1,5 evőkanál por élesztő granulátum 
-1 ek cukor
-0,5 ek só
-0,75 dl olaj 

a nyúlós sós masszához:

-3 csapott ek liszt
-1 ek só
-1 dl víz

Elkészítés:



Az első lépés, hogy elkészítjük a kovászt. Körülbelül 1 dl langyos tejbe tegyünk bele 1 ek cukrot, a fél ek sót, jól keverjük el, majd pedig az élesztőt. Mindkettővel meg lehet csinálni, én otthon biztosan az eredeti kocka élesztővel csinálnám, de nekem itt csak ilyen por van... A lengyel boltban lehet kapni normális élesztőt itt Glasgow-ban, de most azért nem volt kedvem elugrani.


Kovász készítése a házi perechez
Kovász készítése


Fontos, hogy fedjük le a kovászt, ha már elkevertük rendesen, és várjuk meg, míg szépen megkel. Ez beletelhet egy jó 10 percbe, addig csináljunk valamit.



A letakart kovász kel a házi perechez
Letakartuk a kovászt, most kelhet

A magasra megkelt kovász
Íme a szépen megkelt kovász. 

Most mérjünk ki fél kg lisztet egy nagyobb keverőtálba.


Liszt kimérve
Liszt kimérve

Öntsük hozzá a kicsit kevesebb mint 1 dl olajat:


Hozzáadjuk a liszhez az olajat
Olaj hozzáadva
Majd mehet bele a kovász:


Kovász hozzáadása, a perec tészta készül
Kovász hozzáadása
És a fennmaradó másfél deci tej:


Tej hozzáadása a perectésztához
Tej beleöntése
Jól gyúrjuk össze, amíg egy puha, egybeálló egyenletes tésztát kapunk.


Perec tészta gyúrása
Tészta gyúrása
Így kell kinéznie a tésztának. Kis cipót formázunk belőle, és jöhet a kelesztés.



A perec tészta összeállt
A tészta összeállt

A mi módszerünk az az, hogy a mosogatóba meleg vizet engedünk, és lefolpackozzuk az edényt, amiben kelesztjük a tészát.


Perec tészta kelesztése melegvízes fürdőben
Kelesztés melegvizes fürdőben

Ezután lefedjük még pár konyharuhával is, hogy igazi meleg gőzben lehessen, így hamarabb megkel. Hagyjuk egy jó fél órára melegedni, pihentetni a tésztát.

Perec tészta kelesztése melegvízes fürdőben
Szauna hatás kész :D

Miután megkelt, majdnem a duplájára, egy nagyon lágy tésztát kapunk.


A duplájára kelt perec tészta
A megkelt tészta
Ekkor jöhet az, hogy kicsípünk a tésztából egy maréknyit, és elkezdjük sodorni, mint a nudlit.


Egy maréknyi perec tészta
Ez egy maroknyi tészta mennyiség
Próbáljuk meg minél vékonyabbra, egyenletesebbre és hosszabbra sodorni.


Perec tészta sodrása
Tészta sodrása
Ha már megvan, akkor jöhet a perec forma kialakítása.


Hosszú sodort perec tészta



A házi perec formázása
Először az első végét kunkorítjuk be
Kész is a perec forma. Ahol a tészta találkozik, ott én meg szoktam nyomkodni, hogy összetartsák egymást.


Házi perec nyersen
Majd a másikkal folytatjuk 
Lehet csinálni kisebbet, nagyobbat, nekem ennyi perec lett ebből a mennyiségből. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl vastag még ilyenkor a tészta, hiszen sülés közben is nőni fog!!!



A perecek sütésre készek
A kész perecek készek a sütésre

Most akkor ecsettel vékonyan kiolajozott tepsibe tehetjük a pereceket, és tojással megkenjük a tetejüket szintén vékonyan, hogy szép színük legyen majd. Betesszük a pereceket a 200 fokra előmelegített sütőbe.

Perecek megkenjük ecsettel
Kenegetés

Amíg sülnek, elkészíthetjük a nyúlós sós masszát. Ehhez nincs is másra szükség, csak 3 ek lisztre, 1 ek sóra, és 1 dl vízre.


A perec sós masszájának alapanyagai
Sós massza alapanyagai
Keverjük el csomómentesen, és ha minden igaz, egy sűrűbb palacsintatészta állagú folyékony tésztát kapunk majd. Attól függően, hogy ki mennyi sót szeretne a pereceire, én azt tudom tanácsolni, h csinálhat dupla adagot ebből a valamiből, mert mi szeretjük, ha jó sok van rajtuk. 


A perec sós masszája
Kész massza
Amikor a perecek már 10-15 perce benn vannak a sütőben, és kezdenek színt kapni, akkor vegyük ki őket, és locsolgassuk meg ezzel a sós cuccal. Majd tegyük vissza még 5-10 percre. Vigyázzunk, hogy barnulásig ne süssük, úgy kiszáradhat a tészta és ropogós lehet. De ha valaki ropogósan szereti, nem a puhát, akkor itt a titok.

Perec sós masszája
Perecek bekenése

Majd kivehetjük a tepsiből, és kész is a friss, finom sós perec. Most az jutott eszembe, hogy régen volt ez a mondóka, hogy:

"Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet, 
sósat, sósat, jó ropogósat, 
aki vesz annak lesz, aki nem vesz, éhes lesz!!!"


Friss, puha, finom, házi sós perec
A kész házi perec

Én ezt úgy pontosítanám, hogy most már mindenkinek lehet, nem csak aki vesz, és nem csak a gyerekek szeretik, hanem a felnőttek is :D 

Na jó próbálkozást és perec sütést kívánunk mindenkinek :D

puszi:

Ruby és Gabi :) 

Címkék: , , , , ,