Készítsünk islert otthon! Finomabb, olcsóbb, tartósítószer nélkül!

Sziasztok!
Házi készítésű isler tálcán
Házi készítésű isler


Nekem az egyik kedvenc süteményem mindig is az isler volt. Otthon, akármerre jár az ember, mindenfelé meg lehet találni, különböző ízű lekvárokkal töltve. Mégis, itt Glasgow-ban sajnos nem találtam meg sehol, egy cukrászdát ismerünk itt a keleti részen, ahol csinálnak, de annak persze ára van, ezért úgy döntöttem, hogy elkészítem itthon. Olcsóbb is, és jobban esik, ha tudom, hogy én csináltam. Szerencsére nagyon jól sikerült, így megosztom veletek is a receptet, és az elkészítés módját.



Hozzávalók:

A tésztához:

2 egész tojás
25 dkg margarin
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg darált dió
37 dkg liszt
1 csomag sütőpor
lekvár a közepébe 

A csokimázhoz:

10 dkg étcsoki
kevés margarin vagy olaj
pici tej

Elkészítés:



Először is, mérjük ki a hozzávalóinkat a tésztához, majd a száraz alapanyagokat (cukor, vaníliás cukor, darált dió, liszt, sütőpor) keverjük el rendesen egy nagyobb tálban. Ezután adjuk hozzá a puha margarint, és a tojásokat. Így egy puha, könnyen nyújtható, formázható masszát kapunk majd


A házi isler hozzávalói egy tálban
Cukor, vaníliás cukor, dió, liszt, sütőpor elkeverése. Majd a puha margarin hozzáadása

A tésztát jól gyúrjuk át, és pihentessük egy fél órát, akár hűtőbe is tehetjük.

Az összegyúrt házi islertészta
Az összegyúrt isler tészta

Amint letelt a pihenési idő, meglisztezett konyhapulton nyújtsuk ki olyan 4-5mm vastagra, ügyeljünk, hogy ne tapadjon a tészta a munkafelületre. 

Kinyújtott isler tészta
4-5 mm-re nyújtott tészta

Ekkor jöhet a szaggatás. Ilyenkor lehet befogni a gyerekeket, ők mindig élvezik az ilyesmit. Nekem mivel még nincs, én a Gabit fogtam be :D. Attól függően, ki mekkorákra szeretné szaggatni, olyan formát válasszon. Kicsi, nagy, kerek, cakkos, lyukacsos, minden játszhat. Ha például valamilyen ünnep előtt készítjük, az ünnepnek megfelelő mintákat is alkalmazhatunk, pl. holdacskák karácsonykor, szívecske forma valentin nap előtt, tojás forma húsvétra és így tovább... 

Kiszaggatott islerek
A szépen felsorakozott kiszaggatott isler tésztácskák

A kiszúrt formákat 180 fokon rövid ideig süssük, éppen csak egy kis halvány színt kell kapniuk. Figyeljünk, hogy ne égjenek meg. Sajnos, az én sütőm nem a legjobb, nekem kicsit megpirult a széle, de nem lett belőle semmi gond :P 


Égett isler tészta
Ennél 4 perccel hamarabb vegyétek ki a tésztékat :D

Miután kisütöttük az összes formát, jöhet a lekvárral való megkenés. Ki milyen ízű lekvárt szeret, olyat válasszon, lehet akár többfélét is készíteni. Én eperlekvárt használtam.

Lekvárral megkenjük a kisütött islert
Egy teáskanál lekvár elég rá

Íme, az összeillesztett islerek még a csokimáz előtt. Nekem 25db jött ki ennyi mennyiségből. Érdemes őket sütőpapírral lefedett rácsra tenni, hiszen nemsokára jön a csokimáz, ami könnyen lecsöpöghet...


A megkent házi isler
Sütőpapírt tegyetek alájuk a csokimáz miatt

A csokimáz készítéséhez, tördeljük fel a tábla étcsokit (lehet tej csoki is, ki mit szeret jobban), és forrásban levő víz gőze fölött olvasszuk meg. A csokit mindig gőz fölött érdemes olvasztani, ugyanis így nem ég oda. Majd adjunk hozzá egy kevés margarint vagy olajat, hogy szép fényes legyen a csoki ha majd megszárad, és kevés tejet, hogy folyékonyabb legyen.

A házi isler csokimáza egy lábosban készül
Csoki darabok gőz fölött

Miután megolvadt a csoki, jöhet az islerek mártogatása. Én ettől a lépéstől féltem, hogy majd nehogy szétváljon a két lap, de nem kell aggódni, a lekvár úgy összetartja őket, hogy esély sincs rá. Visszahelyezzük őket a sütőpapírral lefedett rácsra, és egy éjszakát állni hagyjuk őket. Ez egy nagyon fontos lépés, hiszen a frissen sült isler tészta kemény, és egy éjszaka állás kell neki, hogy megpuhuljon. Másnapra isteni finom, és puhává válik!!! 

A házi islert megforgatjuk az olvadt csokimázban
Csokiban fürdő isler

Kész a finom házi isler!
Készen is van a házi isler!

JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!

Készítsétek el ti is a saját házi islereteket!


Üdvözlet:

Ruby és Gabi 

Címkék: , , ,