Munkakeresés Glasgow-ban II.

Sziasztok!!!Nagyon sok szeretettel köszöntök minden új, és visszatérő olvasónkat! Nem meglepő módon, sok levelet szoktunk kapni a munka kérdéssel kapcsolatban. Ugyan egyszer már Gabi írt a munkakeresésről egy bejegyzést, amit itt találhattok: Munkakeresés Glasgow-ban I., most úgy éreztem kicsit kibővíteném ezt, főleg látva azt, hogy milyen kérdésekkel fordultak hozzánk többen is. Szóval lássunk neki, miket tanácsolnánk az eddigi tapasztalataink alapján azoknak, akik kifejezetten munkát szeretnének találni itt Glasgow-ban.


Az első módszer, ami az előző bejegyzés középpontjában állt, az az ügynökségeken keresztül való munkavállalás. Ez úgy működik, hogy vannak az ügynökségek, akik bizonyos cégekkel (többnyire gyárakkal) állnak kapcsolatban, és ők közvetítenek ki embereket, amennyiben a szerződtetett cég jelzi, hogy szüksége lenne X emberre ekkor vagy akkor. Ezek a munkák ideiglenesek, mondhatni, hogy alkalmi munkák, viszont vannak akik beválnak egy-egy helyen, és őket felveszik a gyárakba szerződéssel akár. Van rá példa, ismerünk olyanokat, akik így kerültek be gyárba dolgozni, főállásban, de sajnos egyre kevesebb az ilyen módon való munkához jutás. Szóval, ezt azoknak ajánljuk, akiknek szüksége van pénzre, és tényleg készek elvállalni gyári munkákat. A legelején nagyon sokan kezdik innen, valahol el kell kezdeni, és a pénz nagy úr... Egyébként pedig, szerintem nem rossz látni azt sem, hogy hogyan működnek ezek a gyárak, én például nagyon meglepődtem, hogy még mindig van futószalagos gyártás, és jó volt, hogy láttam, milyen is ez. Én azt hittem ezek a gyárak már rég eltűntek, hogy már csak a múltban élnek az emlékekben, és mindent gépek végeznek. Hát nem :D Minden esetre, nagyon jó lehetőség ez azoknak, akiknek kell a pénz, és nem találnak mást. Átmeneti megoldásnak tökéletes.


A második módszer az az, hogy a kinyomtatott önéletrajzokkal azaz CV-kkel elkezdjük körbejárni a várost. Persze attól is függ, kinek milyen szakmája van, de ha elég elszántak vagyunk, akkor akár így is sikerülhet valami. Általában a szórakozóhelyeket, éttermeket, kávézókat, boltokat lehet megpróbálni, hiszen ezeken a helyeken van hogy keresnek embereket, akár semmi tapasztalattal is, hiszen van hogy teljes kiképzést biztosítanak. Például nagyon sok egyetemista vállal pincér vagy pincérnő munkát, vagy boltokban eladói munkát. De vannak akik bárokba kerülnek, vagy klubbokba, pizzériába, hotelokba, mondhatni hogy a vendéglátási iparág akármelyik részébe bele lehet csöppenni. Persze, nagyon sok helyen képzett embereket keresnek, minimum egy-két év tapasztalattal, nagyon sokszor kihangsúlyozzák, hogy UK experience kell... Embere válogatja. Van aki így talál munkát.


A harmadik lehetőség, ha valaki interneten keresztül jelentkezik a legfrissebb állás lehetőségekre. A leginkább népszerű oldal itt a UK-ben a Gumtree.com, itt mindenféle szűrőt be lehet állítani, hogy milyen szakmában keres az ember stb... Ott érdemes nézelődni, de még jó szokott lenni az Indeed.co.uk, a totaljobs.com, az s1jobs.com, meg mondjuk még a reed.co.uk. Ezek az oldalak olyan otthoni expressz.hu-nak felelnek meg kb, szóval érdemes ezeket napi szinten ellenőrizni, és minél több munkára elküldeni a jelentkezésünket. A legtöbb helyre kérnek cover letter-t is, szóval érdemes készíteni egy jó motivációs levelet is az önéletrajz mellé. Sajnos, nagyon sokszor nem érkezik válasz, ez egy általános tendencia.... Legtöbbször csak a sikeres jelentkezőkkel veszik fel a kapcsolatot.... De nem szabad feladni!


A negyedik lehetőség az, ha igénybe vesszük az állami munkakereső központot, ami itt Job Centre néven fut, de van Job Centre Plus is. Nekik van saját weboldaluk, szóval ott is lehet böngészni, íme a weboldal: https://www.gov.uk/jobsearch . Ha nincsen internete valakinek, akkor bemehet személyesen is ezekbe a központokba, és ott vannak ilyen gépek, pont erre a célra, meg számítógépek is. Lehet keresni munkát ott helyben.


Az ötödik lehetőség, ha valaki regisztrál a nagyobb cégek weboldalain, és beállítja a vacancy alert-eket, vagyis, amint megüresedik egy hely a cégen belül, az email címünkre értesítést fogunk kapni a megüresedett posztokról. Amiket ajánlunk, mert érdemes lehet így a kereskedelmen és vendéglátáson belül a nagyobb multi cégek: Tesco, Morrisons, Asda, Lidl, Aldi, akkor étteremláncok: McDonalds, KFC, Subway, PizzaHut, Greggs, ruha és cipőboltok: Primark, H&M, Shoezone, Deichman stb stb.... Ezek a nagyobb cégek az internetes regisztráció során általában kb fél órás vagy egy órás jelentkezéseket töltetnek ki az emberrel, szóval eléggé hosszadalmas folyamat, de én például így találtam munkát. Már majdnem ott tartottam, hogy feladom egyébként mert sok hülyeséget kell kitölteni, de érdemes ezzel is megpróbálkozni. A tesztekben szoktak lenni ilyen szituációs feladatok, kérdések rólad, hogyan írnád le magad és így tovább...


Hatodik pont: akik egyetemisták, azok érdeklődhetnek az egyetemen belül, hiszen többnyire szoktak lenni ilyen Career Service szerű közösségek, akik így sulin belül hirdetnek állásokat suli könyvtárba, sulin belül boltokba, konditerembe, van hogy tutor-okat (kis tanárok) keresnek különböző nyelvtudással, szóval ha valakinek van rá lehetősége, ott is keresgélhet.


Hetedik, egyben utolsó lehetőség: ha nincs semennyi munkatapasztalatunk, vagy esetleg UK munkatapasztalat, akkor érdemes kipróbálni az önkénteskedést. Jó, persze, tudom, hogy a legtöbb embernek a pénz miatt szüksége van a mihamarabbi elhelyezkedésre, de ha esetleg megtehetjük, akkor higgyétek el itt érdemes ilyesmit csinálni. Egyrészt, nagyon sok alapítvány keres önkéntest, boltokba eladónak például, és ha lenyomunk egy-két hónapot, akkor lehet, hogy felajánlanak egy állást a cégnél, vagy ha nem, akkor is lett tapasztalatunk, és már lesz kit referenciának használni. Sőt, elvileg nagyon jót tesz a CV-nek, ha van benne önkéntes munka, hiszen ennek itt nagyobb hagyománya van, mint otthon. Sőt, gyakorolhatjuk a skót akcentust is ezen keresztül, hiszen itt  Glasgow-ban elég erős és jellegzetes akcentust beszélnek az emberek.

Pár tanács a munkakeresőknek:

1. Legyünk türelmesek. Sajnos, itt is nehézzé vált már a munkakeresés, nem megy olyan könnyen és gyorsan mint egykor... Nagyon sok a bevándorló, az egyetemista, és mindenféle kisebbség aki pont azért jön, hogy munkát találjon, hogy itt dolgozzon, ezért eléggé nagy a verseny a helyekért...

2. Legyünk kitartóak. Ne adjuk fel pár visszautasítás vagy nulla válasz után. A kemény keresés majd meghozza gyümölcsét.

3. Amennyiben valami a horgunkra akad, vállaljuk el, ne legyünk válogatósak. Örüljünk a lehetőségnek, és a tapasztalat szerzésnek.

Na remélem, ez majd segít mindenkinek, aki épp munka után néz. Mindenkinek sok sikert kívánunk,

Ruby és Gabi :)

ui: Amennyiben vannak tapasztalataitok, vagy további tippjeitek a munkakereséssel kapcsolatban, osszátok meg velünk!!! :) 

Címkék: ,