Edinburgh Zoo I.

Sziasztok!Sajnos egy ideje nem jelentkeztünk, de ez nem jelenti azt, hogy írói válság lenne vagy hasonlók, csak egyszerűen nagyon kevés az időnk. Viszont ezt szeretnénk ellensúlyozni ma, hiszen egy igazi különlegességről szeretnénk írni Nektek, ami egy kifejezetten kellemes úti célhoz vezethet mindazoknak, akik Skóciába jönnek :) A tegnapi napon ellátogattunk Edinburgh-ba, és régi vágyunknak adtunk lehetőséget a beteljesedésre: elmentünk az itteni állatkertbe :) VIDEÓ:


Az állatkerti program mindig is nagyon izgalmas és érdekes szokott lenni, teljesen mindegy, hogy egy kisgyerekes családról vagy már felnőttekről van szó. Az állatokat többnyire mindenki szereti, mindenkinek vannak kedvencei, és izgalommal tölt el minket, ha egy-egy új fajt láthatunk élőben. :) Hiszen más ez, sokkal másabb, mint amikor dokumentumfilmekből látja az ember a vadászó nagymacskákat vagy játékos gorillákat. Így az állatkerti sétánkról több videóval és fényképpel szeretnénk kedveskedni Nektek, és megmutatni, hogy miért is érdemes ellátogatni az edinburgh-i állatkertbe.

Először is, csak hogy legyen egy elképzelésünk az állatkerti sétáról, itt láthatjátok az állatkert térképét, amit mindenki kézhez kap a belépésnél. Ugyan nincsen rajta az összes állat neve, amit látni lehet, mégis a főbb állomások és pontok mind ott vannak, hogy tudjunk tájékozódni. Már csak azért is érdemes figyelni erre a papírra, mert a hátulján fel vannak tüntetve az állatkerti programok, mi, mikor, hol kezdődik, szóval ha valakit érdekelnek a rövidebb előadások, vagy az állatokkal való közeli ismerkedés, akkor nézzük meg a helyszíneket, és úgy tervezzük el a napunkat.
       

A belépő mellé szükséges előre lefoglalnunk, hogy mikor szeretnénk majd meglátogatni az óriáspandákat, amik az állatkert legfőbb látványosságának számítanak. Ez azért fontos, mert ha nagyon sokan vannak az állatkertben, akkor nem rohamozhatják le a látogatók a pandákat egy időben. Szépen, kisebb csoportokban viszont elosztva be lehet menni. Ezt a foglalást megtehetjük az interneten keresztül a jegyfoglalással együtt, vagy akár reggel a kasszánál is. Nekünk szerencsénk volt, mert pont egy kevésbé forgalmas napon mentünk az állatkertbe, így nem nagyon nézték az időpontokat, hogy mikorra iratkoztunk fel, mondták hogy mivel ma kevesen vannak, visszamehetünk bármikor a pandákhoz. Ha már így ezzel kezdtem, nem nehéz kitalálnotok, hova indultunk először.... 


Mi még most láttunk életünkben először óriáspandákat, szóval már nagyon vártuk a találkozást. A pandáknak nagyon szép élőhelye van, mégis keveset voltak a szabadban. Viszont a beltéri részen sokat láthattuk őket, nagyban ették a babuszt és pihentek. Az állatkerti gondozó a csoportunknak sok érdekes információt elmondott, például azt is, hogy a nőstény pandák csak két napon termékenyek az évben, és mennyire remélik, hogy sikerül majd szaporítaniuk sikeresen ezeket a szép és kihalás szélén álló állatokat. A nőstény neve Tien Tien, ami angolul sweetie-t magyarul meg édes/aranyos-t jelent. A videón épp a hímet láthatjátok enni :P Igazán nagy élmény látni őket közelről :) Plusz, a látogatók készíthetnek pandás érmét is, vagy szerencsepénzt, szóval már megéri elmenni :P 

A pandákhoz közel, van egy kisebb majomház, ahol láttunk különböző makikat, meg páviánt, az odafelé vezető úton voltak még különböző madárfajok, koronás daruk,  sasok, flamingók, Darwin nandu-k, ás papagájok is. Íme pár kép:

Koronás daru
Sas
Flamingók
Darwin nandu-k
A következő állomásunk a pingvinek voltak. Hihetetlenül jó fejek voltak, nagyon nagy helyük van az állatkertben. Van külön olyan rész, ahol be lehet kukucskálni a víz alatti részre,így láthatjuk hogyan úsznak, de külön van rész, ahol épp el lehet csípni azt is, hogyan tesznek tojásokat, és hogyan költenek. Többféle pingvin faj is van itt: szamárpingvinek(Gentoo), királypingvinek, és aranytollú pingvinek is (Rockhopper). Mind igazán aranyos, nagyon kedves és barátságos állatok. Itt láthatjátok a víz alatti részt:

 

Ebből a videóból kiderül, hogy miért hívják angolul rockhopper-eknek az aranytollú pingvineket: 

és pár másik képet még a pingvinekről: 
Gentoo úszik
Királypingvin
Királypingvin
Aranytollú pingvinek
Szamárpingvinek költenek (Gentoo)
Ezután mi a csimpánzházba mentünk, ami egy nagyon modern épület. Nekünk kifejezetten tetszett a hely berendezése és a csimpánzok kifutója is. Sok információt megtudhat a látogató a csimpánzok és az emberek közötti hasonlóságokról és különbségekről, számos interaktív felület áll az érdeklődők rendelkezésére e célból. Nekem kifejezetten tetszett ez a rész, pedig sosem voltam nagy "majom fan". Majd ezután, ebben az épületben részt vettünk egy hüllős programon, ahol teknősökkel és kígyókkal találkozhattunk. Képek:

Gorillák és emberek
Gorillák
Gabi és a vörös gabonasikló
Ennyit mára, holnap folytatás következik, melyben szó esik majd koalákról, nagymacskákról, a pingvin parádéról, és további érdekességekről új videókkal egyetemben ... :)

Reméljük, elnyerte tetszéseteket az első rész is, amennyiben kérdésetek van, vagy csak szeretnétek megosztani velünk élményeiteket, írjatok nekünk!!! :)

Mindenkinek minden jót kívánunk:

Ruby és Gabi 

Címkék: , ,