Kagylófüggöny készítése

Sziasztok kedves blog olvasók! :) 


Kagylófüggöny a szobábanA tegnapi bejegyzésben megtudhattátok, hogy milyen hely Ayr és, hogy milyen sok kagylót tudtunk ott gyűjteni. Ez azért lényeges, mert a mai napon arról írnék Nektek, hogy hogyan lehet felhasználni a nyaralások vagy kirándulások alatt gyűjtött kagylóhéjakat. Én, mint egy páran talán tudjátok, nagy kagylógyűjtő vagyok, nem tudom megállni, hogy ne szedjek, ha van a parton még :P Szívem szerint elhoznám az összeset :P Na de, hogy ne csak úgy álljanak valahol egy eldugott helyen a lakásban, érdemes valamit kezdeni velük. Számos jó ötlet van, nagyon szépen lehet velük dekorálni a lakást. Én most úgy döntöttem, hogy egy kis térválasztó függönyt készítek belőlük a lakás egy olyan részére, ahol nincsen ajtónk, csak a keret, ahogy a fenti képen láthatjátok. Szóval lássuk, mit kell tennetek, ha ti is szeretnétek ilyesmit készíteni, hogy feldobjátok a lakást ;)

Eszközök és alapanyagok: Kagylófüggöny alapanyagai felsorakoztak


-sok kagyló (minél több féle van, annál izgalmasabb lesz, de ha valaki csak pár féléből szeretné, akkor is jól mutat, ha kitalálsz valami mintát. Lehet variálni a színeket, formákat stb.)


-egy erős madzag, spárga vagy damil (én kék színű spárgát használtam)
-olló
-fúró vagy csavarbehajtó fúrófejjel (hogy átlyukasszuk a kagylóhéjat)
-valmilyen munkafelület, amin fúrhatunk, pl deszka vagy egy nagyon vastag telefonkönyv hasonlók
-kampók a felfüggesztéshez

Elkészítés:Valójában, nagyon egyszerű az egész, semmi bonyolultra nem kell gondolni, mégis szerintem hangulatosabbá válhat tőle a szoba, vagy a lakás. Először is, készítsük magunk elé az eszközöket, és attól függően, hogy milyen hosszúra szeretnénk a függönyünket, vágjunk egy jó fél méterrel vagy akár egy méterrel is hosszabb zsinórt, hiszen csomózni fogunk, és a csomók is felvesznek helyet. Van, hogy a madzag vége elkezd foszlani, akkor is vissza kell majd vágni, hogy könnyebb legyen a további munka. Szóval vágjatok inkább hosszabb spárgát semmint rövidet.

Kagyló fúrása a kagylófüggünyhöz


Ezután próbáljatok meg óvatosan egy kis lyukat fúrni a kagylók és /vagy csigák héjára, pont akkorát, amekkorán átfér a spárgátok. Mielőtt felfűznétek a kagylót vagy csigát, kössetek egy csomót a madzagon, és arra húzzátok rá az adott kagylót/csigát. Mindig egy-egy csomó fogja tartani a héjakat. Végül is, ez az a folyamat, amit ismételgetni kell végig a spárgával és a kagylókkal. Ki kell tapasztalnotok, hogy melyik kagylónak mennyire vastag a héja, melyik mennyire törékeny, vagy masszív. Van amelyik két pillanat alatt sikerül, van viszont, amit percekig kell fúrni, hogy meg legyen a lyuk. Olyasmi ez, mint a gyöngyfűzés, csak csomókat is kell kötni a "kagylógyöngyök" előtt. 


Átfúrt kagylók felfűzése a kagylófüggönyhöz

Felfűzött kagylók a kagylófüggönyhöz

Játszatok a színekkel, és formákkal, én megpróbáltam véletlenszerű mintát készíteni, mindig más forma és szín követi egymást. Viszont, azt is szépnek gondolom, ha valaki például csak fehér kagylókat hazsnál egy kék spárgával, hiszen akkor olyan görög-beütése lehet a dolognak. Ha valakinek színes fésűkagylói vannak, akkor az talán még izgalmasabb lehet, igazi színkavalkád :) Azt is csinálhatjátok, hogy néha rövidebb, néha hosszabb helyeket hagytok ki a kagylók között. Tényleg, találjátok ki, nektek mi tetszene a legjobban, és úgy kezdjetek neki.


A kagylófüggönyhöz felfűzött kagylók hosszú kék spárgán


A kagylófüggönyhöz felfűzött kagylók hosszú kék spárgán


Miután megvan az elegendő hosszúságú függönyszál, akkor elcsomózhatjátok az utolsó kagyló fölött, majd próbáljatok meg egy hurkot kötni rá, hogy majd fel lehessen akasztani. Majd következhetnek a többiek... Próbáljátok összemérni a többi szállal az elsőt, hogy nagyon ne legyen nagy különbség a hosszúságuk között, de egyébként ha valamelyik hosszabb a másik meg rövidebb, az is lehet szép; így hullámos lesz az alja. Amint elkészültetek az összes szállal, akkor mérjetek ki egyforma távolságokat az ajtófélfán, vagy akárhol máshol, ahova fel szeretnétek tenni, és a kis kampókat szereljétek fel. Mi felülre is, és oldalra is szereltünk kampót, hogy oldalt el lehessen húzni, ha épp úgy tartja kedvünk. 


A kampók felszerelve a kagylófüggönyhöz


Az oldalsó kampók felszerelve a kagylófüggönyhöz

Ezután már csak fel kell akasztani a szálakat, és készen is vagytok. Gyönyörködhettek saját munkátok gyömülcsében.A felszerelt kagylófüggöny


A felszerelt kagylófüggöny


A felszerelt kagylófüggöny


A felszerelt kagylófüggöny elhúzva a szobák között


A felszerelt kagylófüggöny egy oldalra húzva


A felszerelt kagylófüggöny a másik oldalról


A felszerelt kagylófüggönylógó kagylói


A felszerelt kagylófüggöny és készítője a lakásbanMég egy-két plusz tipp így a végére: 

1. Ha a tengerparton vagytok, és találtok lyukas héjakat, akkor örüljetek neki, mert annál kevesebbet kell majd fúrnotok, szóval azt is szedjétek össze, ha van.

2. A törmelékek is jól felhasználhatók a függönyhöz, hiszen egyedi formájuk van! 

3.  Nem kell egyszerre megcsinálni az egészet, nyugodtan abbahagyhatjátok, és máskor majd folytatjátok, ha van időtök vagy kedvetek. 

4. Eresszétek szabadon a fantáziátokat, ha többen vagytok, akkor hamarabb kész, és mindenki hozzájárul a családból vagy barátok közül :)

5. Néha el-el törnek a kagylók a fúrás közben, szóval legyetek óvatosak!

6. Mielőtt elkezdtek dolgozni a kagylókkal, tisztítsátok meg őket, és forró vízzel forrázzátok le a héjakat, hogy fertőtlenítsétek őket. Így nem lesz szaguk, és nem lesz semmiféle fertőző baktérium vagy élősködő a lakásban. 

Jó szórakozást Nektek :) Amennyiben elkészítitek a függönyt, küldjétek el nekünk a képet, hogy hogyan siekrült :) ;)Mindenkinek minden jót!

Puszi:

Ruby és Gabi :) 

Címkék: