A Harry Potter filmek skóciai forgatási helyszínei

Sziasztok!

Skóciában, Glencoe völgy hegyei látszanak
Glencoe

Akik jól ismernek minket, tudják, hogy mind a ketten nagyon szeretjük a Harry Potter történeteket. Ugyan mind a ketten azt valljuk, hogy a könyvek jobbak, mint a filmek, mégis, a filmeket is nagyon szeretjük újra és újra megnézni, hiszen ilyenkor magával ragadnak az effektek, megelevenednek a vásznon kedvenc szereplőink, és teljesen magával ragad az a varázslatos világ, melyet J. K. Rowling-nak köszönhetünk. Biztos sokan tudjátok, hogy a híres-neves Roxfort a regényben Skóciában helyezkedik el, viszont nem csak ezért forgattak nagyon sok jelenetet itt. A skót tájak szépsége számos filmrendezőt vonzott már ide. A mai bejegyzésben szeretném összefoglalni, hogy melyik híres forgatási helyszínek találhatók Skóciában, azért, hogy akik szintén olyan fanatikusak mint mi, és szeretnének egyszer ellátogatni ezekre a helyekre, megkönnyítsük a helyzetüket.  Tehát most elviszünk titeket egy kis utazásra, a Harry Potter helyszínekre, ahova már személyesen sikerült eljutnunk. 

Különleges szikla látható a Glencoe felé vezető úton Skóciában
Egy csodás szikla Glencoe felé vezető úton

Az Roxfort kastélyát az első két filmben (Harry Potter és a bölcsek köve és a Harry Potter és a titkok kamrája) az Alnwick Castle-ben forgatták. Nagyon sok Roxfort-on belüli jelenetet forgattak itt. A kastély ugyan ma már Angliához tartozik, de régen skót bárók is éltek benne, és mivel a skót határokhoz közel található, azért beveszem ebbe a kis felsorolásba. Szóval, amiről leginkább híres, az az, hogy itt rendezték Madam Hooch seprűs repülő óráit, és egyéb kviddics jeleneteket. Amikor Draco Malfoy ellopja Neville nefeledd gömbjét, Harry-vel itt repül versenyt, amikor Wood elkezdi kiképezni Harry-t a kviddics csapat fogójává, az is itt történik. Hogy a forgatáshoz hű maradjon a hely, a kastélyban részt lehet venni igazi seprűs repülő órán márciustól októberig. Elvileg, aki már belépőt vett a kastélyban, annak ez a szolgáltatás ingyenes. (Ez a kastély még tervbe van véve, ide még nem tudtunk eljutni, de a többi már mind saját. ;) )

Alnwick kastély, ahol a Harry Potter-t is forgatták
Alnwick kastély

A Roxfort Expressz (Jacobite Steam Train) is Skócia tájain száguld keresztül. Ikonikus jelenetnek számít, ahogy a vonat átzakatol a 21 boltívű Glenfinnan Viaduct-on, a csodálatos táj előtt. Minden Roxfort-ba igyekező mugli tehát részt vehet ezen a felejthetetlen úton, ha felszáll a Fort William-ből induló vonatra. Az út Mallaig-ig tart sajnos, nem pedig a Roxfort-ig, de a táj, a vonatról való kilátás azért csak pótol valamit. :) Szóval a hídon átzakatoló vonat jelenetei mind itt lettek lefilmezve. Az első három filmben láthatjuk ezeket a jeleneteket leginkább, a második filmben Harry és Ron a Weasley család repülő Ford-jával éri be a lekésett vonatot. A harmadik részben, amikor a Roxfort Expressz megállni kényszerül, hogy a dementorok átvizsgálják azt Sirius Black utáni keresésük végett, a vonat pont itt áll meg: a Viaduct küzepén.

Skócia híres hídja, a Glenfinnan Viaduct, ami egy Harry Potter forgatási helyszín
Glenfinnan ViaductA harmadik részben (Harry Potter és az azkabani fogoly) a legtöbb kültéri jelenetet a csodás skót felföldön filmezték, annak is egyik legkedveltebb részén: Glencoe-ban.  Ezt jól illusztrálja a rózsaszínű gyűszűvirág, ami épp megfagy egy elhaladó dementor közelségétől, hiszen ez a piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) Glencoe egyik ikonikus védjegye. Továbbá, Glencoe-ban építették fel Hagrid kunyhóját is a Clachaig Inn-hez (Clachaig fogadó) nagyon közel. Ez az a kunyhó, ami körbe volt véve növekvő tök ültetvénnyel, ahol Hagrid Csikócsőrt is rejtegette. Sajnos mára már lebontották Hagrid kunyhóját, de a hegyek még a mai napig ott állnak mindazoknak, akik szívesen megnéznék a jelenetet.


Glencoe völgye tele van rózsaszín gyűszűvirágokkal
Glencoe

További érdekesség még, hogy a Roxfort melletti nagy tó az életben a Loch Shiel, ami Fort Williamtől nem messze húzódik. Tehát, ha valaki elmegy a Fort William-Mallaig vonat útra, akkor egyúttal megnézheti a tavat is. Sőt mi több, Harry ezen a tavon repül keresztül Csikócsőr hátán, ami a harmadik részben igen gyönyörű rész. Ahogy Harry felszáll Csikócsőrrel, ismét láthatjuk a skót felföldek gyönyörűségét: a hegyeket, a zöld füvet és azt a zord komorságot, ami a hegyekből árad... El ne felejtsem, a harmadik részben ennek a tó partjál áll a Roxfort! Ha már itt tartok a tavaknál, Hagrid elvileg a Loch Eilt partjáról kacsázik a kövekkel a harmadik részben, amikor elmondja barátainak, hogy Csikócsőrt ki fogják végezni. A Loch Shiel és a Loch Eilt elég közel vannak egymáshoz, szóval egy úttal el lehet csípni őket. Mindkettő jó hosszú tó, de ez a forma jellemző a skót tavakra. 

A Loch Shiel tó skót hosszan terül el a skót tájon
Loch Shiel

A negyedik részben (Harry Potter és a tűz serlege) Skóciában forgatták azt a jelenetet, ahol Harry megvív a magyar mennydörgővel a trimágus tusán. Erre utaló jel, hogy a háttérben látható a Steall Falls az az a Steall vízesés, ami a harci jelenet végén látható, amikor Harry győztesen visszarepül a stadionba, ahol már a tomboló tömeg várja. A vízesés a Glen Nevis-ben található, szintén Fort William-hez közel. Sokan választják a Nevis Gorge-on kereszül haladó gyalogtúrát, hiszen innen láthatják a legszebben a vízesést az arra járók. Ez Skócia második legmagasabb vízesése, 120 méterrel. 

A Steall vízesés Harry Potter forgatási helyszín
Steall vízesés

Az ötödik részben (Harry Potter és a főnix rendje) ismételten a skót felföldön forgatták a kültéri jeleneteket. Azonban, most már Glen Etive-t választották a rendezők. Ez közel van Glencoe-hoz. Zárójeles megjegyzés, hogy a "glen" szó völgyet jelent a gaelic nyelvben. De egyébként Hagrid kunyhója újra a Clachaig Gully-ban lett filmezve, és a forgatási helyszínek listáján megtalálhatók még a már eddig említettek: Glencoe, Glenfinnan ahol a Viaduct helyezkedik el és Fort William. 

A skót tájon magas hegyek láthatók, Glen Etive körül
Glen Etive

A hatodik részben (Harry Potter és a félvér herceg), a már eddig is említett skót felföldi helyek szerepelnek. Szóval, nem szeretném ismételni magam. Ami érdekességnek számít, hogy a film készítői fontolóra vették, hogy a sziklás szirt jelenetet Cape Wrath-ben forgassák, ami szintén egy északi skót rész. Itt forgatták volna tehát a barlanos jelenetet, ahol Voldamort egyik horcrux-a rejtőzik. Történetesen ez az az ominózus barlang, ahova Harry elkíséri Dumbledore-t a regény (és persze a film) végén is. Végül, a rendezők máshol forgatták le ezeket a jeleneteket, mégis sok Harry Potter rajongó jön el megnézni ezt a szirtes területet, már csak azért, mert szóba került mint lehetséges forgatási helyszín... A skót táj zöld és Cape Wrath Harry Potter forgatási helyszín Skóciában
Cape Wrath


Sajnos a hetedik rész két részében (Harry Potter és a halál ereklyéi 1. és 2.) sem jelenik meg új skót forgatási helyszín, szóval csak az előzőeket használják fel. Viszont, ami ugyan nem Skóciában van, de meg kell említenem, az a Warner Bro's Studio, nem messze London-tól, ahol egy igazán érdekes kirándulást lehet tenni. Ebben a stúdióban a látogatók betekintést nyerhetnek abba, hogy hogyan készültek el a Harry Potter filmek, és ki lehet próbálni olyan dolgokat mint: repülés Csikócsőr hátán, felpróbálhatjuk a Teszlek Süveget, bejárhatjuk a Roxfort fő termét, és így tovább... Mondanom sem kell, hogy alig várom, hogy egyszer eljussunk oda mi is.


Remélem, hogy érdekesnek találtátok az írásom :) Ha bárkinek van kérdése, nyugodtan írjatok kommentet! 


Mindnekinek minden jót kívánunk: 


Ruby és Gabi

Címkék: , , ,