Gyertyaöntés otthon

Sziasztok!


Nagyon sokan kedvelik a gyertyákat, mécseseket amiket ma már elég sok helyen be lehet szerezni. Lehet találni kisebbet-nagyobbat, illatosat, üvegbe öntöttet vagy olyat, amit a gyertyatartóba teszünk. Én is a gyertyakedvelők csoportjába tartozom, hiszen amint belépek egy boltba, végigszagolom az illatos gyertyákat, elképzelem, hol lehetnének a lakásban... Mire emlékeztet egy-két illat, szín, és így tovább... Viszont, ma már nem csak a "bolti" gyertyák díszítik a lakást, hanem saját készítésű gyertyák is...

Nem olyan rég, kaptam ezt a két gyertyakészítő készletet, aminek a segítségével elkezdtem itthon kísérletezni, és gyertyákat önteni :) Igazából, nagyon egyszerű gyertyákat készíteni, szóval, ha valaki szeret kézműveskedni, vagy csak kedve támadna kipróbálni magát a gyertya öntés művészetében, nagyon ajánlom ezeket a kezdő gyeryta öntő csomagokat. :) Amennyiben valaki nem akar szettet venni, megteheti ezt enélkül is, hobby boltokban lehet kapni kiöntő formát, viaszt, kanócot, festékanyagot, illóolajat külön is. :) 

Gyertyaöntés otthon készlet

A mai kis bejegyzésben tehát megmutatom nektek lépésről lépésre, hogy milyen könnyű gyertyát önteni otthon. Ez most tényleg a lehető legegyszerűbb, egyszínű gyertya lesz. Kezdjünk neki :) 

Először megmutatnám a "hozzávalókat és kellékeket" :)

A gyertyaöntés alapanyagai

Tehát szükségünk lesz öntőformára, két egymásba illő lábosra, ollóra, illóolajra (ami nektek tetszik), viaszra, színezőanyagra (éppen zsírkrétát használok most erre a célra), kanócra, kis rúdra, blue tack-re. 

Az első lépés az, hogy készítünk egy kis szappanos vagy mosogatószeres vizet, és azzal átmossuk kicsit az öntőformát. Erre azért van szükség, hogy majd a gyertyánk könnyebben kicsússzon a formából ha már megdermed majd. :)

A gyertyaöntő formát kiöblítjük szappanos vízzel

Ezután, a kanócot fűzzük át az öntőformán, majd hurkoljuk / csomózzuk meg a végét egy kis bot közepére. Húzzuk a helyére. 

A gyertyaöntéskor a kanócot egy pálcikához kötjük

Ha már feszes a kanóc a gyertya leendő testében, akkor húzzuk meg a kanócot, hogy feszes legyen, és a kis lyukat fedjük be blue tack-kel. Ez azért fontos, mert amikor majd öntjük a folyékony viaszt, az nem fog kifolyni a mintából.


Blue tack-kel rögzítjük a kanóc tetejét

Majd vágjuk le a felesleges kanócot. 

A házi gyertyaöntésnél levágjuk a felesleges kanócot

Most tegyünk fel vizet a nagyobb lábosba, és amikor már kezd forrósodni, tegyük fölé a kisebb lábast, és öntsük bele a viaszt. Forró víz, vagy a vízgőz olvasztja meg tehát a viaszt, sose tegyük a viaszos lábost közvetlen láng fölé!!!! A viaszt nem szabad túlhevíteni sem, mert akkor kigyulladhat.

A viasz olvasztása egy edényben vízpára fölött

Majd adjuk hozzá a színező anyagot. Én most ez esetben zsírkrétát használtam, ez egy olcsó, sok színben elérhető alapanyag, de lehet használni másféle festékeket is a viasz színezésére. Amennyiben zsírkrétát választunk, ajánlott egy bizonyos "sztearin" nevű granulátumot is használni, ami segíti az alapanyagok tökéletes összeolvadását. Ha zsírkrétát hazsnáltok, akkor érdemes illó olajat is használni, hogy ne büdös zsírkréta szagú, hanem más kellemes illatú gyertyánk legyen. :)

Gyertyaöntés otthon színezékkel és aromával

Adjuk hát hozzá az illóolajat is, én olyan 10-15 cseppet tettem az én gyertyámba, de ez a gyertya méretétől is függ, hogy mennyi kell. Én fapálcikával szoktam kevergetni a viaszt, amíg olvad :) 

Illatos gyertya öntése, az aroma hozzáadása

Majd óvatosan, beleöntjük a színes, illatos viaszt az öntőformába. 

Az olvadt viasz a formába kerül

Körülbelül így eddig :) 

A házilag öntött gyerya hűl

Most már csak annyi a dolgunk, hogy félretesszük valahová, hagyjuk pihenni, és megszáradni. Sajnos, a viasz ahogy szárad, kicsit mindig visszahúzódik. Ilyenkor azt lehet tenni, hogy még olvasztunk egy kis viaszt, és után töltjük :)

A viasz visszahúzódik ahogy szárad

Miután megszáradt a viasz, és teljesen kihűlt a forma is, akkor megpróbálkozhatunk kifordítani a gyertyánkat. TÁDÁÁÁM :) itt is van :) 

A házilag öntött gyertya kész

Sok mindent lehet kezdeni velük, még lehet díszíteni őket, vagy felhasználhatjuk őket ünnepekkor, adventi koszorú készítéshez, és így tovább. A következő cikkekben majd leírom, még hogyan lehet variálni ezt az egyszerű gyertyát :) Itt most a technika volt a lényeg :) 


Házilag öntött gyertya


Mindenkinek minden jót:

Puszi:

Ruby és Gabi :)

Címkék: ,