Skótok és a szerencsepénz

Sziasztok! 
Már rég nem jelentkeztünk, de mentségünkre szolgáljon, hogy sokat dolgozunk, és én leadandókat is írok :D Viszont, már egy jó ideje tervezem, hogy leírok nektek pár érdekességet arról, hogy miket tudtam meg itt Glasgow-ban a skótoktól, milyen szokásaik vannak a pénzzel és a szerencsével kapcsolatban. Most már, hogy lassan a harmadik évünket töltjük itt, már jó pár skót kollégánk, ismerősünk, barátunk akad, szóval tőlük is sokszor érdeklődtünk ilyen-olyan szokásaikkal kapcsolatban, de persze nem kell messze menni, elég ha az utcára kilépünk, és máris szembetaláljuk magunkat velük, és a szokásaikkal, amiket lassan kiismer az ember. 


Az első dolog, ami számomra érdekes volt megtudni, hogy a skótok szerint, ha találsz egy érmét az utcán, vagy a földön,az akkor hoz rád szerencsét, ha továbbadod. Szóval, míg én azt hittem, vagy szerintem otthon úgy van, hogy ha találsz egy érmét vagy pénzt az utcán, akkor örülsz neki, úgy érzed szerencséd volt, és megtartod, vagy elköltöd, amit találtál. Itt, ha találsz egy szerencsepénzt az utcán, akkor az akkor hoz neked szerencsét, és csakis akkor, ha odaadod valakinek. Például, volt olyan, hogy egyik skót kollégámmal  egy kocsmában voltunk, és a kerthelyiségbe mentünk épp, amikor egy penny volt lent a földön. Felvette, és odaadta nekem, hogy talált egy "lucky money-t, nekem adja, mert így hoz szerencsét. :) 


Van egy másik szólás is, miszerint, ha egy penny-t lát valaki a földön, akkor hoz neki szerencsét, ha a "fej" oldala van fölfelé. Ekkor fel szabad venni, és egész nap szerencséd lesz.  Ehhez íme a versike angolul:

"See a penny, pick it up. And if the penny is head up, all the day you shall have luck."

Viszont, ha az "írás" fele van felül, akkor ha meglátod, át kell fordítani, hogy majd valaki megtalálhassa, és neki hozzon szerencsét. Valójában, nem leszel sokkal "gazdagabb" amúgy sem egy penny-től, de így jót tehetsz mással. Olyanról is tudok, hogy voltak, akik szándékosan "hagytak el" vagyis inkább helyeztek el pár fejjel fölfelé álló pennyt a földön, vagy az utcán, hogy úgy érezzék, jót tesznek másokkal, vagy szerencsét hoznak nekik. 


Amit még érdekesnek tartok a szerencsepénzekkel kapcsoaltban, hogy itt Glasgow-ban elég sokszor láttam azt, hogy az utcán egy teljesen idegen személy, többnyire idős nénik vagy bácsik, valamiylen érmét adnak a babakocsiban ülő / fekvő kisbabáknak. Miután már nem egyszer láttam ilyet, kezdtem elgondolkozni, hogy ez milyen érdekes, majd kicsit utána néztem, és meg is kérdeztem pár skót ismerőstől, hogy ez pontosan mi. Majd elmondták nekem, hogy ez egy régi szokás, miszerint, ha valaki érmét ad egy kisbabának (akit nem kell feltétlenül ismernie, lehet teljesen idegené, akit életében először lát az utcán), akkor ezzel kíván neki jó szerencsét, boldog életet és jómódot. A szokás szerint, a kisbaba kezébe kell adni a pénzt, de sokszor csak a babakocsiba teszik. Elvileg, a régi szokás szerint, ezüst pénzt, vagy hát ezüst színű, szép, új érmét kellett adni, de ma már inkább 1 vagy 2 fontost adnak a kiszemelt kisbabáknak. Én úgy érzem, hogy ez nagyon aranyos dolog :) Ezt úgy nevezik hogy "lucky money for the baby", vagy "silver coin for the baby". 

Egy másik szokásuk, az új évhez kapcsolódik. Elvileg, az a személy, aki először lép be a lakás ajtaján új év napján, az fog szerencsét hozni az elkövetkezendő évben a családnak. Viszont, csak az lehet a "first-foot" (aki először lép be új év napján a lakásba), aki éjfél előtt már nem tartózkodott a lakásban. Vagyis nem lehet azt csinálni, hogy január 1-jén hajnalban kimész az ajtó elé, majd bejössz, ez nem számít. :) Akkor sem érvényes, ha kimész és visszamész. Továbbá, az elsőként a lakásba vagy házba lépő személy egy ezüst színű érmét ad át a családnak, ami a szerencse jelképe. De, néha napján akár ez a bizonyos személy hozhat kenyeret, sót vagy whisky-t is, amit persze rögtön meg is isznak. 

Szóval, ezt a négy szerencsepénzes kis szokást gondotlam, hogy leírom nektek, hiszen számomra ezek újdonságnak számítottak. Ha tetszett nektek ez a kis rövid bejegyzés, akkor ne felejtsetek el kommentelni, vagy szavazni a cikk alján. 


Üdv nektek: Ruby és Gabi

Címkék: , , ,