Glasgow Cathedral és Necropolis

Sziasztok blog olvasók!
Már rég nem írtunk Glasgow látványosságairól, ezért ma egy újabbat szeretnénk nektek bemutatni. Már jó ideje gondolkodtunk azon, hogy el kéne mennünk a Glasgow Katedrális-ba, "biztosan szép", gondoltuk. Most végre ellátogathattunk ide mi is, ugyanis pár barátunk meglátogatott minket, és kiderült, hogy őket is érdekelné, így meg is lett az alkalom. 


A katedrális ingyen látogatható, könnyen megközelíthető. Első látásra, nekem hatalmasnak tűnt, szép tornya van, és olyan sajátos hangulatot áraszt. Amikor megközelítettük, már kívülről is látszott, hogy milyen régi építmény. Amint beléptünk, egy kedves tiszteletes vagy pap köszöntött minket, megkérdezte, honnan jöttük, majd mondta, hogy ha szeretnénk, van magyar nyelvű papírjuk, ha érdekel minket. Nagyon meglepődtem, hiszen még szinte sehol nem kaptam magyar nyelvű lapot külföldön, többnyire angolt kaptam, amivel körbemehettem. 20 penny-be kerül egy ilyen papír, ami igazán elenyésző összeg, szóval kértem is egyet.  

Igazából, el sem hittem hogy mekkora nagy tér vesz körül minket. Mindenhol szép oszlopok, fa padok, és gyönyörűen festett üvegek vettek körül. A templom belseje elég hatalmas és őszintén szólva, lenyűgöző. Én nem vagyok vallásos, nem is szoktam templomba járni, de az építészeti szépségei megfogtak engem. Amik a leginkább tetszettek, azok tényleg a templom festett ablakai voltak, amikről nehezen tudtam levenni a szemem.
A katedrálist már több mint ezerötszáz éve szentként tisztelik. Elvileg, Szent Ninián helyezett el keresztet itt, keresztény temetkezési hellyé szentelve azt. Ami még különlegessé teszi a katedrálist az pedig az, hogy Glasgow védőszentje, Szent Mungo sírja is ide lett helyezve, aki 603-ban halt meg. Szóval, igen régi műemlékről van szó. A katedrális közvetlen szomszédságában található a Necropolis, ami konkrétan egy régi temető. Ez mondjuk nekem kicsit fura volt mindig is, hogy Glasgow egyik látványossága egy temető, nem is nagyon értettem, hogy minek mennék oda "nézelődni", mint túrista, de végülis, ha már itt voltunk, kicsit körbesétáltunk ott is. A Necropolis valójában Glasgow viktoriánus időszakának gazdagságát tükrözi, az összes akkori gazdagabb glasgow-i lakost ide temették. A hivatalos glasgow-i oldal szerint, Európa egyik legjelentősebb temetőjének számít különleges szobrai, és építészeti emlékei miatt. Sőt, a Necropolis dombtetejéről egész jó kilátás nyílik magára a katedrálisra, szóval érdemes felmenni a legtetejére. 


Remélem, lesznek páran közületek, akik ellátogatnak ide. 


Üdv mindenkinek: 


Ruby és Gabi

Címkék: , ,