Glasgow - A River Clyde partján

Sziasztok!


A mai bejegyzésben egy kis glasgow-i sétához lehet szerencsétek, az itteni folyó, a River Clyde partján. Glasgow-t ugyanis ez a folyó választja szét kicsit, úgy mint ahogy a Duna elválasztja Budát Pesttől. Ugyan a Duna más teljesen, mint a River Clyde, mégis kicsit ehhez tudnám hasonlítani. Aki Glasgow-ban jár, annak érdemes végigsétálni a partján, hiszen vannak látnivalók a parton, és szerintem hangulatos is egy kis séta a folyóparton. Szóval, ezt mutatnánk ma be nektek. :)


Az első "érdekesség" a Tradeston Bridge, ami egy csakis gyalogos vagy kerékpáros híd. Ami viccessé teszi, az az, hogy S alakban építették, tehát nem egyenesen íveli át a folyót. Mivel nincs rajta autós forgalom, már ezért is kicsit különleges számomra. A dizájnja sem rossz egyébként, kicsit olyan mint ha nagy pikkelyek állnának ki a hídból. A híd 2009-ben készült el, szóval viszonylag új és ez látszik is a "modernebb" formából. Nekem mondjuk kifejezetten tetszik, látványos. Nem kell túl sokat sétálni, és a következő nagyobb híd, a Clyde Arc is a szemünk elé tárul, ami Glasgow egyik motívuma, számos szép fénykép készül róla mindenféle kivilágításban. A híd maga 169 m hosszú, a skótok "Squinty Bridge"-nek is hívják.   Nem messze a Clyde Arc-tól, rögvest a parton, láthatunk egy hatalmas "ufó" jellegű épületet, ami a Hydro. A Hydro egy hatalmas stadion, amiben koncerteket szoktak  rendezni. 13000 férőhelyes, 2014-ben a Hydro volt a második legforgalmasabb koncert aréna, egyedül a londoni O2 előzte meg. Íme hát a képek:
Rögtön a Hydro mellett látható a Clyde Auditorium, ami nagyon hasonlít a Sydney Operaházra. Ez szintén koncerthely, olyan kicsit mint otthon a MÜPA. A formája, és különleges design-ja miatt Glasgow  egyik legikonikusabb épülete lett, ami a képekből látszik is, hogy miért. Szerintem gyönyörű.
A parton látható még a Glasgow műszaki múltját megidéző Finnieston Crane, ami egy hatalmas és régi daru, amivel hajókat tudtak beemelni a folyóra. A daru 130 tonnás, 53 méter magas, az 1900-as évek elején készült. Amint megközelíti az ember, rögtön olyan hihetetlennek tűnik. Ma már nem működik, csak emlék a városnak, és látványosság a turistáknak. Aki még egy kicsit tovább gyalogol, az eljuthat a Riverside Museum-ba, de arról majd később írunk nektek egy külön bejegyzésben ;) 

Ennyi volt mára a River Clyde parti séta. 

Üdv mindenkinek:

Ruby és Gabi

Címkék: , ,