Erkély pad raklapból

Sziasztok,


Pad raklapból

A raklapmániám folytatódik:). Mivel az erkélyen nem volt eddig semmiféle ülőalkalmatosság, nekem meg volt egy felesleges raklapom... Gondoltam, ötvözöm a két dolgot, és ezermesterkedek egy kicsit. Sok dolog nem kell hozzá, csak egy kis ügyesség, szerszámok, idő, némi ránkmaradt faanyag és hely a munkához. Kezdjük:

Szerencsére a hely kint elég nagy volt az erkélyen, hogy ott dolgozhassak. Előszöris, a raklapot széltében ketté kell vágni dekopír fűrésszel a középső tartó rönkök mentén. Így az egyik elemnek meglesz mind a 4 tartója. A másiknak majd csinálunk. Itt a kép a kettéfűrészelésről (a fűrész penge bal oldalán láthátjátok alul a kis tartó rönköt. Amentén kell elvágni) :


A raklapot kettévágjuk


A másik elemnek tehát hinyzik most a tartója, nézzétek:

A raklap fele

Fogunk egy mérőszalagot, lemérjük a kis lyuk hosszát, és egy lécből vágunk egy pont akkora darabot, majd hozzácsavarozzuk:

Raklap bútor készítése


Raklap kerti bútoron lyukak


A raklapba csavarokat fúrunk


A csavarok a helyükön a raklapon


Kerti vagy erkély raklap bútor és a darabjai


Ezután jöhetnek a lábai. Nekem volt egy régi, kidobott ágyam, abból kiszedtem a nagy lábakat. Kiszámoltam, hogy nagyjából 70 cm magasnak kell lennie az egésznek. Két réteg raklap, plusz a lábak. Tehát olyan 20 cm-re kell vágnom a lábakat. Lemértem, levágtam, és hozzácsavaroztam a raklaphoz őket.


Raklap pad lába


A raklap bútor lábai


A raklap bútor lábai felcsavarozva


Most, hogy kész az első "emelet", jöhet a második. Ezt is 4 facsavarral fúrjuk össze, és egyenlőre kész is az alap.


Készül a raklap pad!


Raklap pad és bútór már a helyén az erkélyen


Most jöhet a csiszológép, vagy akár sima csiszolóvászon is jó, akinek nincs. Ugye, még érdes a felülete a fának, le kell simítani, nehogy szálkás legyen mindenünk :). Géppel gyorsabb a folyamat persze. Főleg a széleket, sarkokat érdemes megcsinálni, de én próbáltam mindenhol.


Sima felületet készítünk csiszológép segítségével


Az utolsó felvonás a lekezelés. Vettem egy fontos boltba kültéri fapácot, amit a kinti kert kerítéshez is használtam, azzal szépen fessük be.

Lekezelés páccal


A raklap bútort lefestjük


A raklap pad már szépen átfestve!


A raklap első emeleti részét nem értem el az ecsettel, de nem is baj, szerintem így jobban néz ki. Aki az egészet lefestené, az még az összeszerelés előtt kenje le elemenként! Itt egy pár kép a kész padról festékszáradás után:

A kész raklap bútor kertbe vagy erkélyre!


Készen van a raklap pad!


Szerintem nagyon jól néz ki, és pont kiillik. Háttámlát nem csináltam, mivel elég keskeny az erkélyünk.

Remélem, tetszik nektek, masszív, és nagyon jól néz ki. Kérdéseket nyugodtan írjatok, szívesen válaszolok rájuk.

Legyen szép napotok, sziasztok,

Gabi és Ruby

Címkék: , ,