Nagyméretű Puzzle keret készítése házilag

Sziasztok!

Nagy méretű puzzle keret a falon felszerelve
Puzzle keret

Imádunk puzzle-kat kirakni Rubival. 500 darabossal kezdtük. A kétezresnél még volt keret a boltban, de a 3000 darabosnál már nem. Interneten sem találtunk sehol, csak méregdrágán lehetett volna csináltatni. Én meg fogtam magam, és csináltam egyet! Nem olyan bonyolult, majd meglátjátok. Íme:

Hozzávalók: 


Tulajdonképpen nagyon egyszerű a dolgunk. az előre papírra technokollal már felragasztott puzzle-t az OSB lapra tesszük, a körvonalát átrajzoljuk filctollal, és a lapot dekopír fűrésszel méretre vágjuk.

OSB lap levágva a nagy méretű puzzle kerethez
OSB lap levágása

Aztán csiszolóvászonnal kicsit csiszoljuk le a levágott oldalt:

Az OSB lap csiszolása a nagy méretű puzzle kerethez
Csiszolás

Aztán jön a plexi. Ugynígy alkoholos filccel megrajzoljuk a körvonalat, és levágjuk. De a plexire nagyon vigyázni kell, mivel másik penge szükséges hozzá, mint a fához. Rendszerint erre a célra kis sűrű fogazatú penge való, a fához pedig ritkább, nagyobb fogú. Szóval a plexi lapot két fa lap közé fogjuk, hogy a rázkódástól meg ne repedjen, és óvatosan dekopírral elvágjuk:Plexi lap védőfóliával a nagy méretű puzzle kerethez
A plexi lap még védőfóliával


Nagy méretű puzzle keret plexije két OSB lap között
Tegyük két lap közé és a főliát hagyjuk rajta

Itt látható, hogy két fa lap közé van téve a plexi:


A nagy méretű puzzle keret már stabil a vágáshoz
Most már stabil a vágáshoz


Próbáljátok meg minél közelebbre csúsztatni a fához a berajzolt vonalat, így kisebb az esélye a megrepedésnek.


A plexi levágása nagy méretű puzzle kerethez
A plexi levágása. Segítséggel könnyebb, ha tartja valaki

Miután ez megvan, a fűrészport, és a műanyag forgácsot porszívózzuk fel a lakásban, mert széthordanánk mindenfelé.

Most mehet az OSB lapra a puzzle. A ragasztópisztolyt bemelegítjük, és nagyon gyorsan meghúzzuk a csíkot oldalanként. Villámgyorsan csináljátok, mert mi nekünk megszáradt a csík, mire a végére értünk. Először használtunk ilyet, és hát az ember a hibáiból tanul. Szóval lehet, hogy nem is kell végig csíkot húzni, mert sok időt vesz igénybe, csak a sarkoknál pontozzátok be.

Ragasztópisztollyal ráragasszuk a nagy méretű puzzle-t az OSB laphoz
Ragasztópisztolyozás

Nagy méretű puzzle keret, a puzzle-t az OSB lapra ragasszuk
Puzzle ragasztása az OSB laphoz

Vonalzóval számoljuk ki a 4 sarkot, hogy ugyanott legyenek a csavarok helyei. Tegyük rá a plexi lapot, amiről le kell venni most a két védőfóliát. Innentől óvatosan fogjuk meg.


A csavar pontot kimérjük a nagy méretű puzzle kerethez
A csavar pont lemérése

Utána egyszerűen, de óvatosan egy fúróval fúrjuk át a 3 réteget. A fúrófej olyan széles legyen, mint a tipli. Persze vigyázzunk, min fúrunk, valamit tegyetek alá (pl. a levágott OSB lap maradékát). Aztán mehet a falba fúrás. Felülre a nagy, alulra a kicsi tipli, felcsavarozás. Ezt nem részletezem, aki nekilát, az valószínűleg fel tud fúrni egy képet. A lényeg, hogy meg lehet oldani ezt így is házilag, nem fog semmi látszani a képen, se megtörni a plexi, leesni, stb. Annyit tettem még, hogy a csavarfejeket fekete alkoholos filccel beszíneztem, így nem ütött el annyira a képen. Nézzétek:

Nagy méretű puzzle keretnek köszönhetően a puzzle már a falon van
Puzzle keret házilag

Kész a nagy méretű puzzle keret házilag
Kész a házi puzzle keret 

Még egy tipp: amikor a végén elkezditek a csavart betekerni, nagyon vigyázzatok, ha a csavarfejjel odaértek a plexihez, könnyen túl lehet csavarni, és akkor megrepedhet a plexi. Nálam megtörtént. Ez hasznos lehet:).

Ennyi mára blogolvasók, remélem, tudtam új ötletet mutatni. Így sem lesz ingyen, de mindenképp olcsóbb, mintha csináltatnátok. Jó barangolást a megújult blogon, sziasztok, szép estét :).

Gabi és Rubi

Címkék: , ,