Isle of Cumbrae - Millport

Sziasztok! 


Isle of Cumbrae és a vitorlások
Isle of Cumbrae
A legutóbbi kirándulásos beszámolót ott fejeztem be, hogy Largs-ban siettünk a komp kikötő felé. Akkor azt ígértem, hogy Gabi fogja befejezni a történetet, de végül mégis csak én leszek az, aki leírja, hogy milyen is ez a kis sziget, amit Great Cumbrae-nek is hívnak. Amit így elöljáróban esetleg érdemes tudni, hogy az Isle of Cumbrae a legkönnyebben megközelíthető kis sziget Glasgow-ból: Largs-ba egy óra a vonat út, majd onnan pedig egy 10 perces kompozás, és ott is vagytok! Ezért nagyon sok család választja kikapcsolódásképp egy szebb skót nyári napon, hiszen hamar oda lehet érni, és szép tengerpartja is van.


Vitorlások a Great Cumbrae szigetén
Vitorlások a Great Cumrae-n
Másrészt, az Isle of Cumbrae híres még arról, hogy ez a biciklisek szigete. Nagyon sokan jönnek már a vonaton, a kompon meg még többen biciklikkel, hogy körbebiciklizhessék a szigetet. Persze, sokan vannak akik nem hozzák magukkal a saját járgányukat, ők bérelhetnek Millport-ban, a sziget falujában. A szigetet kb 1 óra alatt körbe lehet biciklizni, és elég jó program lehet sokaknak, hiszen végig elég lapos a sziget, szóval lehet tekerni a friss levegőn! Mi most pont nem ezt csináltuk, de talán legközelebb kipróbáljuk, hiszen szeretünk biciklizni. Viszont, nagyon sok vitorlás is volt a szigethez közel, ahogy a képen láthattátok!

A komp út tényleg nagyon rövid, de azért próbáltunk készíteni pár jó képet. Gabi felvette videóra nektek, hogy hogyan is érkezik a komp:


Beszállás a kompba Largs-ban
Beszállás: már most látni a bicikliseket
Visszatekintés Largs városára a kompról
Visszatekintés Largs-ra a kompból

A komp Largs-ból az Isle of Cumbrae-re
Fruzsival a kompon

Ahogy mindenki leszáll a kompról, rögtön ott egy buszmegálló, tehát nem kell messzire menni, és máris fenn vagytok a buszon, ami elvisz titeket Millport-ra. Szerintem érdemes megvenni a buszjegyet, ha nincs nálatok a bringátok, ha hoztátok, akkor viszont nem kell buszjegyre költenetek. A busz út kb 10 perc, és lerak Millport központi részén, közel a tengerparthoz. Mi vettünk fagyit, mert nagyon jó meleg volt, kicsit meguzsonnáztunk, és útnak indultunk, hiszen meg akartuk mászni a sziget magaslatát, ami kemény 127 méteres tengerszint feletti magassággal rendelkezik. (hahaha)

Érkezés busszal Millport-ba
Érkezés Millport-ba
Egyébként Millport nagyon aranyos kis falu, a tengerpart is szép, igazi családias hely. A part tele volt ugrálóvárakkal, trambulinokkal, fagyizókkal, kis étkezdékkel, szólt a zene, nagyon barátságosnak tűnt. Mi viszont elindultunk a kis túránkra, aminek az elején pont útbaesett a sziget katedrálisa, szóval megpróbáltunk benézni oda is. Sajnos pont piros betűs ünnepnap volt, ezért zárva volt, de így is kicsit járkáltunk körülötte, szétnéztünk. Ami érdekes volt, hogy a bejáratnál a "füves rész" tele volt ültetve medvehagymával, és a levegőnek is hagyma szaga volt. 

A katedrális bejárata
A katedrális bejárata
A katedrális az Isle of Cumbrae-n Millport-ban
A katedrális
Aztán nekivágtunk a túrának. Szerencsére kivételesen szép időnk volt, sütött a nap, és aznap mindannyian vagy leégtünk vagy lebarnultunk. A túra útvonal nem volt nehéz, szépen lassan emelkedik, de hát nem egy nagy magasság az a 127 méter, szóval szerintem családok is bevállalhatják. De egyébként kocsival is fel lehet menni, mi is végig az autó úton mentünk. Pár kép a "hegymászásról":

Túra Millport-ból az Isle of Cumbrae-n
Mászunk felfelé

Isle of Cumbrae
A kis csapat 

Visszatekintés a katedráis tornyára Millport-ban
Visszatekintés a katedráis tornyára

A skót táj az Isle of Cumbrae-n
A skót táj

Isle of Cumbrae dombjai
Háttérben a hegyekkel

Skót táj az Isle of Cumbrae-n
Én és a skót táj

Isle of Cumbrae zöld fű Skóciában
Gabi is pózol egy kicsit :D

Isle of Cumbrae tájkép
Szerintem ez a kép magáért beszél
Isle of Cumbrae templomtorony
Ismét a torony
A kiránduló ösvény nagyon sok legelő mellett haladt el, így sok tehenet is láttunk, és persze a szagukat is éreztük:

Tehenek az Isle of Cumbrae szigeten
Tehenek a szigeten

Tehenek az Isle of Cumbrae szigeten
Tehenek egymás hegyén-hátán

Tehenek az Isle of Cumbrae szigeten
Kiszúrt minket 

Tehén az Isle of Cumbrae-n
Az ikonikus dombtetőt őrző tehén
Már nem kellett sokat sétálnunk, és lassan elértük a csúcsot, ahonnan nagyon szép kilátás várt minket. Az egész túra szerintem csak másfél órába telt oda-vissza, szóval rövidnek mondható. De beszéljenek helyettem a képek, a skót táj szépségét úgyis a képek adják át leginkább, leírni nem igazán lehet:


Rekettyés bokor Skóciában
A rekettyéssel

Kis kerítés sziklákból: ilyet mindenfelé lehet látni Skóciában
Kis kerítés sziklákból: ilyet mindenfelé lehet látni Skóciában

Scottish hen-ek a tehenek dombján Skóciában
Scottish hen-ek a tehenek dombján

Vidéki túra Skóciában
A messzi távol

A skót hegyek
A hegyek 

Az Isle of Cumbrae legmagasabb pontja
Gabival megérkeztünk a csúcsra :D

Fenn a tetőn az Isle of Cumbra-en
Fenn a tetőn, ez a térkép segít megmutatni, hogy melyik hegy merre található a táj kutatásakor

Isle of Cumbrae csúcs
A csúcson

Isle of Cumbrae csúcs
Gabi még magasabbról nézett szét

Miután kigyönyörködtük magunkat, ettünk-ittunk és eleget pihetünk, szépen lassan visszaindultunk Millport-ba, hogy még ott is kicsit szétnézhessünk.


Túra Skóciában
Visszaindul a csapat

Vadvirágok Skóciában
Kis vadvirágok, olyan jó illatuk volt

Isle of Arran a távolból
Itt látni Arran-t a távolban
Aki Arran szigetéről szeretne megtudni többet, nézzen be ebbe a három bejegyzésbe: Isle Of Arran: King's cave 1. rész, Isle Of Arran: King's Cave 2. rész, Isle Of Arran: Goatfell.

Skót táj rekettyéssel, hegyekkel és zöld fűvel
Ez az egyik új kedvencem
Rekettyéssel borított domb és sziklák Skóciában
Rekettyéssel borított domb és sziklák

Lassan visszaértünk Millport-ba, beültünk egy kis pubba és megjutalmaztuk magunkat egy sörrel a nagy nyári melegben. Viccen kívül, tényleg meleg volt! Majd szétnéztünk a parton. Eléggé hamar ki lehet szúrni ezt egy nagy viktoriánus épületet a parton, amit pálmákkal vettek körül. Szerintem elég jól nézett ki: 


Garrison House, viktoriánus ház a tengerparton Skóciában
Garrison House: viktoriánus ház a tengerparton

Millport homokos tengerpartja
Millport tengerpartja

Crocodile rock Millport-ban a parton
A part különlegessége, a Crocodile rock

Crocodile rock Millport-ban a tengerparton
A Crocodile rock-kal

Millport beach
Millport beach

Ketten a tengerparton Millport-ban és a pihenés
Ketten a tengerparton és a pihenés

A tengerparton végül pihentünk egyet, és kagylókat is gyűjtöttem, és már ki is találtam, hogy mit is szeretnék majd készíteni belőlük legközelebb. Lassan elérkezett az este, és mehettünk haza. Jól éreztük magunkat, nagyon kedves kis szeget ez. Remélem tetszett nektek a beszámoló, és hogy segített is pár embernek! Ha tetszett, nyugodtan osszátok meg, lájkoljátok, vagy szavazzatok a bejegyzés alatt! 


Mindenkinek minden jót, 

Ruby és Gabi

Címkék: ,