Cukkinis csirke recept

Cukkinis csirke tányéron tésztával

Már régen nem írtunk nektek receptet, ezért ma úgy döntöttem, hogy megosztom veletek anyukám egyik specialitását. Természetesen kértem tőle engedélyt rá, szóval beleegyezett, így ti is elkészíthetitek ezt az isteni receptet! Hogy milyen alkalomra jó? Igazából bármikorra, mert viszonylag hamar elkészül, laktató, és nagyon finom is! Készíthetitek vacsira, vagy egy hétvégi ebédre is, szerintem tökéletesen megfelel! Hogy mi kell bele? Lássuk hát, a hozzávalókat!

Hozzávalók:
75 dkg csirkemell filé
75 dkg cukkini
300 ml főző tejszín
pici tej higítani, ha túl sűrű lesz a szósz
pici olaj (kb 3-4 ek)
bors
majoránna
oregánó
(esetleg: fokhagymapor vagy pár gerezd fokhagyma)

Elkészítés:

Felkockázott csirke és cukkini

1.lépés: A két fő alapanyagot kockázzátok fel kb 1cmx1cm-es darabokra! Érdemesebb a husival kezdeni, és utána pedig a cukkinit felvágni. Ne feletsétek el jól megmosni a cukkinikat! Én fennhagytam a héját, mert a kertből szoktuk szedni, és biztos vagyok benne, hogy nem ért semmilyen vegyszer sem hozzá. Aki szeretné, az viszont lehámozhatja a cukkini héját.

A csirkét wokban, olajon pirítjuk

2. lépés: Ha a husit már feldaraboltátok, akkor egy kis olajon már el is kezdhetitek sütni egy nagyobb wokban. Néha kevergessétek meg, ha szeretnétek, le is piríthatjátok.

A pirított csirke kockákhoz hozzáadjuk a majorannát és az oregánót!

3. lépés: Ha már az összes husi szép fehér minden oldalról, akkor szoktam hozzáadni a majorannát és az oregánót. Aki szeretne, adhat hozzá fokhagyma port, vagy préselt fokhagymát. A sót és a borsot csak később adom hozzá, ugyanis ha a sót már a főzés elején a húsra teszitek, megváltozik a hús szerkezete, és kisebbek lesznek a hús darabok. Ezt egy szakácstól tanultam! :D

A felkockázott cukkinik is a wokba mennek a csirke mellé

4. lépés: Miután már a husik olyan "félkész" állapotban vannak, akkor mehet hozzá a cukkini (amit felkockázhattok, miközben a husi sül, így is időt takaríthattok meg!). A cukkinivel is főzzétek még, hogy kicsit puhuljanak azok is!

Hozzáadjuka főző tejszínt a csirkéhez és a cukkinihoz

5. lépés: Amint a  cukkinik elkezdenek puhulni, és a színük is megváltozik, mehet hozzá a főző tejszín! Jól kevergessétek el a tejszínnel a csirkét és a cukkinit is!

Ismét főszereket adunk hozzá

6. lépés: Ha felöntöttétek a tejszínnel, ilyenkor lehet hozzáadni a sót és borsot ízlés szerint, és én ilyenkor újra teszek bele még majorannát és oregánót, kb fele-fele arányban. Más fűszert nem használok ebbe, szerintem pont így tökéletes!7. lépés: Főzzétek, hogy szépen összeérjenek az ízek! A tejszíntől lágy lesz a csirkehús is, főzzétek amíg puha nem lesz teljesen! A cukkinit ne főzzétek túl viszont, én úgy szeretem, ha kicsit még "zsenge" marad. Aki viszont szeretné, teljesen szét is főzheti, erre azt mondanám, hogy mindenki másképp szereti az étel állagát, csináljátok úgy, ahogy nektek tetszik! Ha túl sűrű lesz a szósz, akkor egy kis tejjel felengedhetitek a főzés közben. Miután minden megpuhult, és a fűszerezés is rendben van, KÉSZ! 

A kész cukkinis csirke a recept alapján

8. lépés: Tálaljátok tésztával, vagy rizzsel, de szerintem a tészta jobban illik hozzá egy kicsit. Anyukám néha pulyka húsból is készíti, úgy is nagyon finom! Ha szeretnétek, reszelt sajttal is megszórhatjátok, de én igazán önmagában szeretem! Díszítésnek friss bazsalikomot és majorannát ajánlok!

Jó étvágyat hozzá! Főzzetek jókat: 

Ruby és Gabi

Címkék: , , ,