Menorca: Cala Mitjana és Mitjaneta

Cala Mitjana part

Már írtunk nektek Menorca leghíresebb szűz partjairól, Macarella-ról és Macarelleta-ról. Csodaszép part mind a kettő, mi viszont úgy éreztük, hogy még náluk is szebb a szintén Cala Galdana-ból megközelíthető Mitjana és Mitjaneta. Az odaút Cala Galdana-ból kb 30 perc séta a Cami de Cavalls túraútvonalon, de ha valaki esetleg kocsit bérel, akkor van egy parkoló a part közelében, ahonnan rövidebb az út. Viszont mi ajánljuk nektek a kirádulást, hiszen csodálatos megtekinteni a fenti sziklákról a partot, először megpillantani a kristálytiszta vizet, és azt a leírhatatlanul halványkék színt a fák közül... Ha nincs időd olvasni, itt egy kis videó, amibe mindent összefoglaltunk nektek!


Utazás Santo Tomas-ból


Térkép a busz útvonalakkal Cala Galdana-ba

Santo Tomas-ból ugyanúgy kellett utaznunk, mint legutóbb, amikor Macarella-ra mentünk, hiszen mindkét partszakaszt (Cala Macarella-t és Cala Mitjana-t) Cala Galdana-ból lehet megközelíteni, csak két különböző irányba induló túraútvonalról. Aki nem olvasta az előző cikket, annak itt most megismétlem, hogy először 72-es busszal mentünk Ferreries-be, ahol pedig átszálltunk az 53-asra, ami Cala Galdana-ba vitt minket. Az út két személyre oda-vissza 14 euró volt. Még annyit tennék hozzá, hogy ha esetleg jövőre megint Menorca-ra mennénk, valószínű, hogy Cala Galdana-ban szállnánk meg, már csak abból az okból kiindulva, hogy a szerintünk 2 legszebb partszakasz (Macarella és kistestvére Macarelleta, és Mitjana és kistestvére Mitjaneta) onnan közelíthető meg a legkönnyebben. Szóval, ha valaki gondolkozik, hogy ideutazzon, ezen gondolkozzon el esetleg. 

Túra a Cami de Cavalls úton Cala Mitjana-ba


Cami de Cavalls út Cala Mitjana-ba


A túraútvonal Cala Galdana partjának szinte teljesen a bal szélétől, a mosdóktól indul. Eleinte nagyon sok lépcsőn kell felmenni, ami kivezet egy betonos útra. De egyébként könnyű az irányt tartani, hiszen mindenhol van kinn tábla, hogy merre kell menni, és mennyi van még hátra. Cala Galdana-ból elsétálni Cala Mitjánába kb 4-5 km, szerintem 35 perc körül volt nekünk a séta. Az út nem nehéz, kis erdős ösvényen halad végig keresztül, sok árnyékkal, szóval könnyebb, mint a tűző napon Son Bou-ba menni, de azért ajánlanánk, hogy vigyetek sportcipőt. Sokan nekivágnak ennek az útnak is mert könnyű, de még inkább azért, mert ami a végén vár, az lélegzetelállító!

Érkezés Mitjana-ba


Cala Mitjana

Amikor először megláttuk Mitjana partját, már akkor teljesen el voltunk tőle ájulva. A tengervíz kristálytiszta, átlátszó, és csodálatos halványkék vagy türkizkék színű. Nekünk nem hullámzott a tenger, csendes és nyugodt volt. Mi a lehető legkorábbi buszokkal mentünk, hogy korán odaérjunk és legyen helyünk, de még így is már viszonylag sokan voltak, mire mi Santo Tomas-ból odaértünk. Alig vártuk, hogy lesátrazzunk, és mehessünk a vízbe! 

Cala Mitjana és Mitjaneta

Cala Mitjana

Mitjana csodálatos kék tengervize

Mitjana a víz alatt


Kicsi halak Mitjana partjához közel

Mitjana sziklás oldalánál sokáig el lehet úszkálni, és csodálatos vízi élővilágot lehet látni. Mindenfelé tele van sziklákkal, amire rátelepedtek a korallok és a tengeri rózsák, de nagyon sok színes hal is van. Nekünk nagy kedvenceink a kis fekete halacskák voltak, amiket a videóban meg is nézhettek! Amikor megérkeztünk Menorca-ra, sikerült a hotelban szereznünk egy olyan térképet, aminek a hátulján volt egy lista a Menorca vizeiben élő halakról. Mindig bejelöltük rajta, hogy miket láttunk, nagyon jó móka volt! Be is illesztem nektek ide, hogy lássátok, mikkel találkozhattok Menorca vízeiben. Persze a valóságban sokkal több halfajt lehet elcsípni, ez csak egy általános lista. Sajnos nekünk pont azon a napon merült le a vízalatti kameránk, amikor ide jöttünk, így csak kevés kép és videó készült.

Menorca gyakori halai és vízi élővilága

Cala Mitjana fentről

Cala Mitjana a magasból

Miután kiúszkáltuk és kibúvárkodtuk magunkat, kicsit felsétáltunk a magasabb sziklás részre is, hogy megnézzük fentről is ezt a csodás partszakaszt. Hát nem csalódtunk, mi telejsen beleszerettünk Mitjánába, ezért ide vissza is mentünk még egyszer, az utolsó előtti napon! Mindjárt megmutatok pár képet, amik fentről, a magasból készültek. A Mitjaneta partszakasz nagyon pici viszont, oda kb 5 ember tud letelepedni. Mi oda átúsztunk Mitjana-ból, mivel kis távolságról van szó. 


Mediterrán csendélet

Mitjana

Cala Mitjana a magasból

Ketten Cala Mitjana partján

Friss gyümölcs Mitjana partján


Gyümölcsöt árulnak a tengerparton Menorca-n


Ami minket teljesen meglepetésként ért, hogy egyszer csak megjelent a parton egy talicskás fazon, akitől dinnyét, ananászt vagy kókuszt lehetett venni. Persze a pénzért szépen és gyorsan megpucolta ezeket, élvezet volt nézni, hogy milyen ügyes. Körbetolta a kis talicskáját a parton, és aki akart, vehetett tőle gyümölcsöt. Nekünk ez teljesen új volt, legalábbis soha nem láttunk ilyet ezelőtt sehol. Később már több menorca-i parton is láttuk a talicskás business-t, meglepően sokan vásároltak tőle. Amúgy tényleg poén, és jól is esik egy kis gyümölcs a nagy melegben! A fenti videóban megnézhetitek, hogy dolgozik!

Búcsú Cala Mitjana-tól


Még egy pillantás Cala Mitjana-ra

Sajnos minden jó véget ér egyszer, ezért a Mintjana-ban töltött napunk is gyorsan eltelt... Mivel a buszokhoz voltunk kötve, így még napsütésben sétáltunk vissza Cala Galdana-ba. Ha újra megyünk majd Menorca-ra, akkor nagyon szeretném ezt a partot naplementekor látni! Ha esetleg Spanyolországba tervezitek a jövő évi nyaralást, akkor gondoljatok Menorca-ra is! Szerintünk megéri, mi alig várjuk, hogy visszamehessünk, és még több partját fedezhessük fel! 


Természetes fa kerítés előtt Menorca-n


Szikla Mitjana partján

Csodás türkizkék tenger Menorca-n

Türkizkék tenger Menorca-n

Legyetek jók:

Ruby és Gabi

Címkék: , , , , , , ,