Skót ételek és étkezési szokások Glasgow-ban

A skót nemzeti étel, a haggis

Ha új országot látogat meg valaki, vagy tegyük fel, tervezi, hogy akár oda is költözik, akkor felmerül az a kérdés is, hogy vajon milyenek az ételek arrafelé. Mi már 4 év alatt nagyjából kitapasztaltuk, hogy miket esznek a skótok, és hogy milyenek is azok a „kulináris örömök” errefelé. Milyen hát a "skót konyha"? Miket esznek-isznak errefelé az emberek? Hát most erről mesélnék nektek egy kicsit.

A skót konyha


A black pudding, avagy skót véreshurka


A skót konyha fogalma, mint olyan, mondhatjuk, hogy nem túl gazdag. Amit általában mindenki ismer, az a "haggis" (ejtsd: hágisz), ami valójában bárány belsőségek összedarálva, hurkaszerűen az állat gyomrába visszatöltve. Általában "neeps and tatties" körettel szolgálják fel, ami valamilyen párolt zöldséget (legtöbbször borsót vagy zellert) és krumplipürét takar. Nekem ez igazán nem megnyerő, viszont sokan szeretik. Én mondjuk, hozzá kell tennem, hogy a magyar hurkát sem szeretem, a belsőségeket meg nem igazán eszem, tehát lehet, hogy velem van a baj. Megkóstoltuk már, de nekem elég erős íze volt, nem volt nagyon feldobva fűszerekkel... Talán ha sok fűszer lett volna rajta, akkor jobb is lehetett volna. Mondjuk, aki Skóciába jön, annak azért egyszer illik megkóstolni. 

A haggis-on kívül létezik még a black pudding nevű hústermék is. Ez leginkább a véres hurka skót megfelelője, azzal a nagy különbséggel, hogy megint csak fűszer nélküli verzió. Konkrétan én a tömény húsízt tudtam felfedezni benne. Gondolom már rájöttetek, hogy ez sem ízlett. :D A black pudding egyébként része a tradicionális "full scottish breakfast"-nek, vagyis a skótok nagy tálon felszolgált reggelijének. 

A skót reggeli


Skót reggeli

A Full Scottish Breakfast egy hatalmas tányéron felszolgált reggeli, ami mindent tartalmaz, ami egy skótnak kellhet, hogy jól induljon a napja. Tiszta energiabomba, én azt mondom, ember legyen a talpán, aki befalja az egészet egyszerre! De ha sikerrel jár, ezer százalék, hogy nem lesz éhes egyhamar. Mondani szokták, hogy "Reggelizz, mint egy császár, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus!". Na, a skót reggeli az mennyiségben tökéletes megfelelője a császári lakomának. Lássuk, mit is tartalmaz hát a skót reggeli! 

-Lorne sausage (szögletes formájú, darálthúsból készült, olajban sütött, enyhén fűszeres hús)
-Link sausage (skót kolbászka, szintén olajban sütött, nem hasonlít a magyar kolbászhoz, mert nincs benne ugye paprika és fokhagyma sem) 
-Streaky bacon (sült bacon szalonna, ezt mindenki szokta szeretni)
-Fried egg (tükörtojás)
-Tattie scone (krumpliból készült lapos lepény, olyasmi, mint a krumplilángos)
-Black pudding (véreshurkaszerű hús)
-Baked beans (paradicsomos szószban főtt bab)
-Fried tomatoes/mushrooms/onions (sült paradicsom, gomba vagy hagyma)
-Buttered toast (vajas pirítós)
-Tea or coffee (tea természetesen tejjel, vagy kávé)

Na, ezt mind képzeljétek el egy nagy kerek tányéron. Én nem tudnám ezt az egészet így egyszerre megenni, de ha valakinek sikerül, akkor már tuti elmondhatja magáról, hogy úgy megreggelizett, mint egy skót. Természetesen, ezt nem eszik meg minden reggel. Ez csak ilyen alkalmi, tartalmas, nagy reggeli, viszont bármelyik része szolgálhat egy átlagos napi kezdéshez. A hétköznapokban sokan reggeliznek még porridge-ot, azaz zabkását. Ezt én például nagyon szeretem, mindenféle ízesítésben lehet kapni, de a legelterjedtebb a "golden syrup" ízesítésű, ami mézes jellegű, édes ízű. De bármivel fel lehet dobni a natúrt is, lehet bele dobni bármilyen gyümölcsöt, vagy magokat, ez például sokkal egészségesebb. 

A teás kérdésről csak annyit, hogy természetesen tejjel isszák a brit fekete teát, de mivel az elég erős, kell is bele egy pici, hogy ne legyen annyira tömény. Én mondjuk nem szoktam brit teát inni, sokkal jobban szeretem a gyümölcsteákat, zöld teát és hasonlókat. Ha bárhol teát kérsz, a sima tea ezt a tejes verziót fogja jelenteni, szóval úgy készítsd a lelked. 

A skót péksütemények


A skót empire biscuit

Ha valaki egy kis péksüteményre vágyik Skóciában, akkor felejtse el a jól megszokott kakós csigát vagy túrósbatyut. Ha itt valaki bemegy egy pékségbe, akkor a péksütemények 2 nagy csoportra oszthatók: húsos vagy töményen édes péksütik. A húsosak pl. steak bake (marhahúsos töltelékkel töltött leveles tészta), chicken bake  (csirkés töltelékkel töltött leveles tészta), scotch pie (skót pite, eredetileg darált bárányhússal töltött vajas tészta), sausage roll (skót kolbászka levelestésztába sütve) stb. Ezek egyébként egész jók, de más kaliberűek, mint az otthoniak.

Az édes sütik nagy jellemzője, hogy bevonják őket tömény cukormázzal, ami nekem irtózatosan édes. Például a "yam-yam", az egy édes leveles, olajos tészta, cukormázba mártva. De ott vannak még a mindenféle lekvárral vagy más töltelékkel (pl. karamell vagy toffee) töltött fánkok, vagy egyéb édessütemények, mint pl. az empire biscuit ami olyan, mint egy linzer, csak meg van dobva a fehér cukormázzal és mű cseresznyével. Nagyon szeretik még a tejkaramellát és a toffee-t, de nagyon kevesen szeretik közülük a marcipánt. De van még persze sokféle muffin és cookie is, meg a piték, de én mindet túlságosan édesnek találom a boltokól. Jobban szeretek sajátot sütni. Viszont a triple chocolate cookie-t szívesen megveszem!

Hozzá kell tennem, hogy a skótok többnyire ilyesmiket szoktak enni, és hát a legtöbbön meg is látszik, hogy jó húsban van. Persze erre rátesz még a sok takeaway kaja és gyorséttermi étel is, ja és a FISH AND CHIPS. 


A Fish'n'Chips étkezési kultúra


Fish and chips

A skótok nagyon lusták a konyha területén. Ez abból is látszik, hogy a lakásaikban, a konyha általában a legkisebb szoba, ahova befér egy mikró, egy hűtővel, gáztűzhellyel és egy kisebb munkafelülettel. Nem hogy főtt kaját, de általában már szendvicset sem maguknak készítenek, szendvicseket és gyorskajákat tehát mindenhol lehet kapni. Amikor idejöttünk, nagyon meglepődtünk azon, hogy a nagyobb bevásárlóközpontokban hosszú sorok vannak az előre elkészített, mikrózható ételekből. Egyet-egyet ki is próbáltunk, de nekünk túlságosan műnek bizonyultak, főleg, hogy mi szeretünk főzni is, el nem tudnám képzelni, hogy ilyeneken éljünk. 

Van egy skót ismerősünk, akivel a kertben ismerkedtünk össze, hiszen neki is van egy kisebb területe, amit megművel. Viszont ő sosem használja fel amit termel, mert mint kiderült nincs konyhája!!! Én megkérdeztem tőle, hogy ez hogy lehet. Erre azt mondta, hogy ő szakácsként dolgozott X évig, és annyira elege lett, hogy soha többé nem akar főzni. Ezért csak egy mikrója van, nincs bekötve még a gáztűzhelye sem! Tehát vagy rendel, vagy a mikrózható dolgokat eszik. 

És most szeretnék rátérni a "fish'n'chips" kultúrára. Ezt én neveztem el így, és azt takarja, hogy az emberek eljutottak arra a szintre, hogy már nem főznek, csak kaját rendelnek, házhozszállítással, vagy mikrózható, előre elkészített dolgokat, esetleg csak olajban kisüthető dolgokat esznek. Ez tökéletesen leírja a skót étkezést, szerintem. Legalábbis a glasgow-ban élőkét biztos! Lehetséges, hogy a kisebb városokban vagy falvakban másképp van, de Glasgow-ban ezt lehet látni. Minden második sarkon gyorskajálda, szendvicsbolt, vagy egy takeaway. Ha felszállsz egy buszra este, tuti lesz, aki a munkából hazamenet ecetes fish and chips-et fog majszolni. Ha nem fish and chips-et, akkor esetleg egy kis indiait vagy kínait. Szerintem ez elég szomorú és egészségtelen is. Hozzá kell tennem, hogy vannak, akik figyelnek az étkezésre, próbálnak egészségesebben élni, ez leginkább a mostani 25-35 közötti korosztályra jellemző, van egy ilyen "legyünk fittek és egészségesek" trend hullám, akik edzőterembe járnak, és próbálnak kevés szénhidrátot, rossz zsírokat, és sok gyümölcsöt és fehér húst enni, de a glasgow-i skótok nagy többségre a fish'n'chips kultúra a jellemző. 


A fish'n'chips és egyéb halak


Skót lazac istenien elkészítve


Csak dióhéjban, a fish'n'chips az egész UK-ben talán a  legnépszerűbb utcai kaja, azt mondanám olyan, mint otthon a gyros -mindenki szereti, és bármikor megenné. Egy nagy adag sült krumpliból és egy rántott halfiléből áll, többnyire ecettel öntik le, de lehet rá gravy-t is kérni, ami barna, húsleves-jellegű lé. A krumplira sokan szoktak kérni reszeltsajtot is. A krumplit és a halat egy olajban szokták sütni, ezért van a krumplinak is kicsit másabb íze. 

Ha már a halaknál tartok, meg kell említsem a skót lazacot. Na az nagyon finom, amióta itt élünk Skóciában könnyebben tudunk hozzájutni különböző tengeri halakhoz, és így sokkal sűrűbben eszünk halat. Én a lazacot egyszerűen imádom, de ezen kívül a Skóciában könnyen beszerezhető és olcsóbb halak még a cod (tőkehal) és a seabass (tengeri sügér). Én ezeket is nagyon szeretem.  A skótok többször is esznek halakat a tenger közelsége miatt, a kultúrájuk része. 

Skót különlegesség, az IRN BRU


IRN BRU termékcsalád


A skótok szinte mondhatni, nemzeti üdítője az IRN BRU, ami egy nagyon édes tutti-frutti ízű, narancssárga szénsavas ital. Ezt úgy isszák, mint más a vizet, a buszon, a munkahelyen, az éttermekben, mindenhol. Talán szerepe szerint olyan lehet, mint a magyaroknak régen a Traubisoda, vagy a Márka szénsavas üdítők. Én nagyon sokáig azt hittem, hogy az IRN BRU egy energiaital lehet, hiszen a doboza nagyon úgy néz ki, és a polcokon is mindig azok mellett láttam. Később megtudtam, hogy ez csak egy üdítő. Aki kicsit is skót, az ezt fogja inni. Nekünk ez az innivaló szintén nem az ínyünkre való, szerintem ez is nagyon édes és mű ízű. Vannak, akiknek persze ízlik, de azoknak szokott inkább, akik szeretik az energiaitalokat, én pedig ilyenekkel nem élek. Ha valaki igazán skót, akkor egy péntek estén a bárban lehörpint egy vodka IRN BRU-t...

A skót tojás (Scottish egg)


A skót tojás


Amit még egy kicsit nehéz volt megemésztenünk a skót kulináris próbálkozások alatt, az a skót tojás. Mármint talán ez az, ami a legjobb az eddigiek közül, itt legalább lehet dolgozni az elkészítéssel. Ez egy főtt tojás, amit darálthúsos, fasírt jellegű vékony húsréteg vesz körbe, és végül pedig be van panírozva, és olajban kisütve. Ez igazából egész jól is el lehet készíteni, magyarosan talán az egybefasírthoz hasonlít, csak paprika és fokhagyma nélkül, más fűszerezéssel. Ha már itt tartok, akkor még meg kell említsem az ecetes vízben álló főtt tojásokat. Ezt pontosan nem tudom, hogy mire használják, de ilyet is lehet a polcokon látni a boltban, lehet, hogy csak köretként, de lehet, hogy a skót tojás elkészítéséhez tartják a spájzban. Ezt még ki kell nyomoznom. A skótok amúgy eléggé szeretik az ecetes ízt, példa erre az ecetes chips is!

A skót vajaskeksz (Scottish shortbread)


A skót vajaskeksz


Talán ez az én nagy kedvencem az összes skót étel közül. A skót vajaskeksz isteni és nagyon vajas! Kellemesen édes, nagyon fincsi magában, vagy teával/tejjel. Van több verzió is, szoktak csokidarabkásat is készíteni esetleg mazsolásat is. De szerintem az eredeti a legjobb. Ilyet sokszor szoktam ajándékba is adni másoknak, mert ezt szinte mindenki szereti.


Összességében, a skót konyhának vannak érdekességei, de szerintem annyira nem magaslik ki a többi közül. Míg a mediterrán vagy a kontinentális konyha számos saját fogással, fűszerezéssel és eljárással rendelkezik, addig itt eléggé egysíkú az ízvilág. Biztos vannak, akiknek ízlenek a fent leírt dolgok, nekem ezek kevésbé ízlenek. Aki más véleményen van, nyugodtan adjon hangot a véleményének! Ha viszont szereted az édességeket és a húsos dolgokat, akkor nyugodtan kóstold meg a skót fogásokat, és lehet, neked tetszeni fognak!

Remélem, ez segít mindazoknak, akik eljönnek Glasgow-ba vagy Skóciába!

Sziasztok:

Ruby és Gabi

Címkék: , , , , , ,