Karácsonyi Vásár Glasgow 2016


Hihetetlen, de már itt a november közepe. Glasgow-ban, már ilyenkor mindenki karácsonyi lázban ég, a skótok teljesen megőrülnek, és vásárolnak és vásárolnak és vásárolnak. Kicsit olyanok, mint a Grincsben a „kik”, akik teljesen oda meg vissza vannak a karácsony szó hallatán is. Ez onnan is látszik, hogy a boltokban a halloweeni díszletekkel egy időben teszik ki a legelső karácsonyi termékeket a polcokra. Pár évvel ezelőtt, az edinburgh-i karácsonyi vásárról írtunk nektek, idén Glasgow-t vettük szemügyre.

A karácsonyi vásár Glasgow-ban
A kis faházikókat november elején szokták megnyitni Glasgow központjában, a St Enoch pláza melletti kis téren. Általában úgy rendezik el a standokat, hogy teljesen körbe lehet menni, ami szerintem nagyon hangulatossá teszi, pár évvel ezelőtt az Argyle Street-en csak egymás mellett voltak lerakva a házikók. Általában olyan 25-30 árus mutatja be a portékáit a karácsonyi ajándékokra vadászó nagyközönségnek.

Miben különbözik a skót karácsonyi vásár a többitől?A Glasgow-ban rendezett karácsonyi vásár hasonló a német típusú karácsonyi vásárokhoz, hiszen megpróbálják ugyanazt a hangulatot felidézni a faházikókkal, mégis, szerintem van pár különbség. Az első nagy különbség az, hogy úgy vettük észre, sokkal több bódé árusít ételeket, mint ajándékokat. Persze, nagyon sokan nem vásárolnak általában a karácsonyi vásárokon, csak egy élmény körbe menni, esetleg isznak egy forralt bort. De arányokban, itt sokkal több helyben fogyasztható ételeket árusító standok vannak, mint például otthon, Budapesten. 

A második nagy különbség pedig az, hogy nagyon sok házikót megjelölnek azzal, hogy milyen nemzetiséget képvisel. Például mindig szokott lenni finn kunyhó, ahol szőrme portékákat lehet venni, francia, ahol sajtok és sütemények vannak, német kocsma, ahol kolbász és sör kapható, orosz bódé, ahol matruska babák vannak, görög stand, ahol gyros-t árulnak és még sorolhatnám. Tavaly először volt egy kisebb magyar stand is, ahol kürtőskalácsot árultak. Mondanom sem kell, hogy nagyon örültünk neki, és vettünk is! Mondjuk, néha sütünk mi is itthon, de azért jól esett venni Glasgow-ban!


Milyen skót termékeket árulnak a karácsonyi vásáron?Idén a glasgow-i karácsonyi vásáron nagyon finom Arran szigetén készített kézműves sajtokat lehetett venni. Ezek nagyon finomak, tavaly vettünk is ajándékba másoknak, és persze magunknak is. A skót whisky-vel és a markáns portói borral érlelt cheddar sajtok nagyon fincsik, és különlegesek! Ezen kívül voltak kézzel kötött sapkák is, amit azért sorolnék ide, mert a UK-ben úgy általában gyakori, ha az emberek kötnek, én is itt tanultam meg kötni és horgolni. De ezeken kívül lehetett venni különlegesebb skót italokat, bőrből készített skót tarsolyokat és skót karamellát (fudge) is.

A glasgow-i karácsonyi vásár fénypontja: a bajor német ivó


A skótok szeretnek inni, ez nem kétséges. A vásár központja egy hatalmas német bódé, ahol forralt cidert, minimum 20 féle ízesítésben lehet venni, sör, kolbász és hasonló német finomságok kíséretében. A hely nagyon hangulatos, igazi kocsmának néz ki, a jellegzetes német sörpadokkal, és fából készült bárasztalokkal. Lehet sokféle csapolt sört is venni, de a legtöbben ilyenkor a meleg karácsonyi punch-ot választják, az ízesített cidereket. Ezeket fel is lehet turbózni egy-egy felessel, amit beleöntenek a meleg ciderbe, általában rum, whisky vagy amarettó, olasz likőrrel javítják az alkoholtartalmat. Mi is beültünk „melegedni” a bajor sátorba, nem lehetett kihagyni!

Milyen kézműves termékeket árulnak a glasgow-i karácsonyi vásáron?Az egyik legjobb faházikóban különleges fából faragott szobrokat lehet venni minden évben, ami szerintünk a legszebb kézműves rész. De ezen kívül, van még egy kézműves, aki különleges fémlemezekből készít tárgyakat. Természetesen vannak kézzel kötött sapkák és sálak, és különböző filc anyagból készített karácsonyfadíszek is. Szóval, vannak kézműves termékek is azért a vásáron elszórva.

Menjetek el ti is a karácsonyi vásárra, akárhol is éltek, hiszen csak úgy árad a jó hangulat és a karácsony szelleme a vásárból! Ti mit szerettek a legjobban a karácsonyi vásárokban? Szoktatok vásárolni, és ha igen, akkor mit?

Üdv:


Ruby és Gabi 

Címkék: ,