Bonfire Night Glasgow-ban: tűzijáték

Bonfire Night Glasgow-ban, tűzijáték a Glasgow Green-ben

Négy év után, végre eljutottunk a Glasgow-i tűzijátékra is! Már évek óta szerettünk volna elmenni rá, de mindig közbejött valami: munka, suli, leadandók, vagy a nagy hideg. Viszont most idén bepótoltuk az elmaradásunkat, és ellátogattunk a Glasgow Green-be, ahol esti tűzijátékra kerül sor minden évben november 5-én.

Hogy miért is van ilyenkor tűzijáték erre? Már egyszer leírtuk a történelmi hátteret, aki még nem olvasta, az most gyorsan pótolja be: Bonfire Night! Na de azért a lényeget mégis csak leírom ide is. Azért van tűzijáték, mert régen, egy Guy Fawkes nevű merénylő megkísérelte felrobbantani az akkori királyt, de a merénylete meghiúsult, így ezt, azóta megünneplik az emberek. 

Tűzeső Glasgow-ban, csodás arany színű tűzijáték

A tűzijáték a nap fénypontja, de ezen kívül még hatalmas tábortüzeket is raknak a város minden pontján, amiket körbeállnak a novemberi hideg éjszakán. A régi hagyományok szerint még szalmabábút is készítettek, Guy Fawkes mintájára, és őt égették el ilyenkor újra és újra. A gyerekek itt ilyenkor csillagszóróznak, nem pedig karácsonykor, mint nálunk.

A tűzijáték körülbelül 20-25 perc hosszú volt, és hatalmas tömeg jött megnézni, pontosan 50 000 ember! A Glasgow Green ugyan az egyik legnagyobb park Glasgow-ban, mégis teljesen megtelt! Sok család jött ki gyerekekkel megnézni a nagy eseményt, de igazából eléggé vegyes volt a tömeg. A park hatalmas füves részein vidámparki játékokat is felállítottak, pl. ringlispíl-t mindazoknak, akik egy jót akartak szórakozni. A gyerekeknek sokan vettek világítós játékokat, kardokat, karkötőket és miegymást. 


Fireworks in Glasgow


A tömeg lelkesen számolt vissza, várva a nagy pillanatot, amikor elsötétült a nagy kivetítő, beindult a zene, és megkezdődött a tűzijáték! Mi nagyon jól éreztük magunkat, nagyon szép volt az egész! Volt itt mindenféle szín, forma, szebbnél-szebb égi tünemények! A legszebb pillanatokat meg is örökítettük, és feltöltöttük nektek a YouTube csatornánkra, szóval nézzétek meg ti is, hogy mi mit láttunk!


Ugyan sokan voltunk, mégis úgy éreztem, hogy jó volt a közbiztonság. Volt sok rendőr szanaszét a parkban, akik vigyáztak, hogy ne történjen semmi. A bejutás kicsit lassan ment, mert csak egy kapun lehetett bemenni, a többit lezárták, biztonsági okok miatt, de azért így is időben odaértünk, és lett jó helyünk is. :)  


A gyártás nem áll le, a glasgow-i gyárkémény mindig füstöl!

Amikor véget ért a nagy attrakció, még hazafele sétálva szerencsénk volt megnézni közelebbről egy utcai tűzijátékot, ami talán még szebb is volt, mint a Glasgow Green-i, mivel sokkal közelebbről láttuk! A kis 3 emeletes sorházak között, egy férfi gyújtotta sorra a rakétákat, amik a fejünk fölött robbantak fel. Hatalmasak voltak és ez is tartott minimum 20 percig.

Amit még nem írtunk le, hogy ilyenkor november 5-én, a legtöbb skót vásárol tűzijátékot, és hazaérve a Glasgow Green-ből, beindítják a sajátjukat is. November 5-e előtt egy héttel kb már lehet látni/hallani esténként a skótokat, hogy hogyan próbálgatják az újonnan vásárolt rakétákat.   

Ez volt hát a Bonfire Night 2016-ban, minden jót nektek:

Ruby és Gabi

Címkék: , , ,