Strathaven

Strathaven – Rénszarvas nap és látogatás

Strathaven Park Skóciában

Múlt hétvégén volt olyan szerencsénk, hogy egyik olvasónk meghívott minket magukhoz Strathaven-be egy kis találkozásra! Mondanunk sem kell, hogy nagyon megörültünk a dolognak, és természetesen elmentünk meglátogatni Zsuzsiékat, akiknek ezúton is köszönjük a meghívást és a vendéglátást! A nap nagyon jól telt, hiszen a személyes találkozón kívül betekintést nyertünk egy kisebb skót városka karácsony előtti mindennapjaiba, meglátogathattuk a városka parkját és a Strathaven Caslte régi várromjait is. 

Skót házak Strathaven-ben

Utazás Strataven-be

Strathaven Park Skóciában

A legnehezebb része a napnak az utazás volt, mert vasárnap mentünk, amikor nagyon ritkán járnak a buszok, és sikerült az elsőről lemaradnunk, és a következő csak egy óra múlva jött. Mi Glasgow-ból kétféleképp mehettünk volna busszal, East Kilbride-on keresztül átszállással, vagy Hamilton-on keresztül szintén átszállással. A vonatot nem néztük meg, de így utólag lehet, hogy le kellett volna ellenőrizni. Mi végül Hamilton-on keresztül mentünk a Glasgow-tól délre elhelyezkedő kisvárosba, Strathaven-be. 

Kert Strathaven-ben

A Rénszarvas nap – Strathaven Reindeer Day 2016


Strathaven-ben minden évben megrendezik a rénszarvasnapot, amikor is a Télapó meglátogatja a gyerekeket az igazi rénszarvasok húzta szánjával! A kisváros központi részén már dél körül nagyon sokan összegyűlnek, főleg a családok a kisgyerekekkel, hogy láthassák a rénszarvasokat, és a Télapót! A nagy tömeg izgatottan várta a délután 2 órát, amikor a szán megindul a Mikulással, és mennek egy kört a városban, a szülők és a gyerekek kíséretében. Természetesen, a kör után a gyerekek fényképezkedhetnek a télapóval, és elmondhatják neki, mit kérnek karácsonyra.

Rénszarvas nap Strathaven-ben a Télapóval

Mi már nem vagyunk gyerekek, de rénszarvasokat látni ilyen közelről még így is nagy élmény volt! Nagyon szép állatok, ugyan megfogni nem foghattuk meg őket, de látszott, hogy nagyon szép szőrük van, és hogy jól tartják őket az év többi napján. Volt egy fiatalabb is köztük, nagyon aranyosak voltak. A főutcán felállítottak pár bódét is, hogy egy kisebb vásár is legyen az esemény után, szóval a gyerekeknek volt sok játék, amikre felülhettek, a szülők meg vehettek pár ajándékot, vagy ennivalót, a szerencsére annyira nem túl hideg napon. 

Vásár Strathaven főutcáján

Strathaven Park

Tó a Strathaven Parkban

A rénszarvasok után, úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk a Strathaven Parkot is, amit 2016-ban Skócia legszebb parkjának választottak, és az Egyesült Királyságban is a top 10-ben van! A parkban tényleg sokfélét találtunk, van mini vasút, amire jó időben a gyerekek valószínű felülhetnek, mi most csak a síneket láttuk, aki erről többet tud, nyugodtan írja meg nekünk! De ezen kívül láttunk még egy kis patakot mini vízeséssel, hidacskákkal, egy kisebb tavat, amin szintén jó időben lehet csónakázni, de találtunk még gyerekeknek menő játszóteret, pavilonokat és még nagyon sok egyébet. Gondolom a jó idő beköszöntével még szebb a park, főleg ha kivirágzanak a rododendron bokrok…

Strathaven Castle avagy Avondale Castle 

Strathaven Castle romjai

Strathaven-ben még egy kisebb várrom is található, amit szintén nem hagyhattunk ki. Ingyenesen meg lehet látogatni a várromot, ami ma már csak egy torony és a hajdani falai a várnak. Egy domb tetején van, amit körbe lehet sétálni, de be nem lehet menni, hiszen nincsen berendezve kiállítás a falain belül. A kastély történelmi háttere nem teljesen ismert, az építését kb. 1350 körülire becsülik. Állítólag, az egyik falába régen a vár egyik urának feleségét be is falazták, pontosan nem tudni, hogy miért. Viszont a 19. században találtak itt egy emberi csontvázat, ami alátámasztja a régi szóbeszédet. Mi nem találtunk semmi gyanúsat, amíg ott voltunk. A vár háta mögött egy hosszú falépcsőn le lehet sétálni egy patakhoz is, ami egy erdős részre vezet. Elég hamar eltelt a napunk, de megpróbáltunk minél több dolgot megnézni és leírni nektek! Mi nagyon jól éreztük magunkat, a városka tényleg nagyon aranyos, szép házakkal és kertekkel, számos tradicionális kocsmával, macskaköves utcákkal. Nekem teljesen olyan érzésem volt, mint ha egy pici faluban lennék, ahol nyugalom és béke honol. Köszönjük szépen még egyszer az élményt Farkas Zsuzsának és családjának, köszönjük a vendéglátást! 

Üdv mindenkinek: 

Ruby és Gabi

Címkék: , , , , , , ,